Köttsliga och grönsakliga lustar

Köttfri måndag” är den nya grejen, har jag förstått. Bra! Hemma hos oss är det snarare köttfull tisdag och eventuellt lördag eftersom vi sällan äter kött mer än två–tre dagar i veckan.
Varför är det så? Jo

När man diskuterar kött vs grönsaker är det många som säger att det är svårt att hitta på vegetariska rätter. Jag som är bortskämd med att bli serverad av inspirerade matlagare nästan varje dag kan förstås tipsa om vitkålsnudlar i kokosmjölk med tofu & guacamole & rostad chili, vegetariska dumplings eller varm quinoasallad med halloumi, champinjoner & gröna bönor men jag kan inte laga det själv. Står jag vid spisen och ska laga köttfritt blir det äggburgare, tomatsoppa, pasta med broccoli eller  

bönor, blandade

Max fantastiska bönröra:

  • en påse fryst vegofärs
  • en kartong blandade bönor
  • en rödlök
  • en klyfta vitlök
  • salt & svartpeppar (rosmarin, oregano, vad man själv tycker!)
  • smör, olja

Hacka rödlöken, skiva vitlöken, skölj bönorna och lägg allting i skålar så det är klart att använda.
Stek den frysta färsen med lite smör eller olja i, på medelvärme tills den har tinat.
Lägg i lite hackad rödlök, sen lite mer olja, sen bönor, sen skivad vitlök, lite smör.
Stek ett tag på medel-hög värme, rör runt då och då. Det ska inte ligga och puttra, snarare stekas! Dutta i mer smör mot slutet så att den håller sig smörig trots att den är torr.
Salta, peppra och kanske andra kryddra.
Klart!

Hör finns mer om Köttfri måndag
och här fler recept

PS Rubriken till detta inlägg kom till efter en kvarts brottande med ordet köttfri. Det låter inget vidare, men köttlös låter ännu sämre. Allt med kött låter liksom … köttigt :( Men det är också svårt att hitta på någon pigg rubrik med ”vegetarisk” i. Så nu vet ni varför.

3 thoughts on “Köttsliga och grönsakliga lustar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *