– Har ni ett valspråk?
– Ja, jag talar kaskelot, flytande.

(Ovanstående skämt hittade jag på själv för nån vecka sen och skrattade halvt ihjäl mig åt. Familjen förstod inte alls roligheten i det, fast jag gick efter dem och förklarade.)

Vi valar bra lavin

Men har ni tänkt på detta med valspråk och familjemotton? Och hur fantastiskt (och/eller betungande) det måste vara att födas i en familj som har ett motto? Att veta redan från späd ålder att man är En Som Aldrig ditten eller datten, eller En Som Alltid det ena eller andra.

Jag har grubblavalblat mycket över vad vår familjs valspråk skulle vara. Inget av mina förslag har fallit i god jord. Jag skulle vilja ha något pampigt men ändå klokt, som Carl von Linnés valspråk Omnia mirari etiam tritissima (latin för ungefär ”Förundra dig över allt, även det mest alldagliga”).

Släkten Martins vapensköld: ”en apa som betraktar sig själv i en spegel”.

Men det bästa jag har stött på hittills (sonen hittade det i en bok om heraldik och jag kan inte sluta tänka på det) är släkten Martin i Dorsetshire som på nåntinghundratalet myntade valspråket He who looks at Martins ape, Martins ape shall look at him.

Har din familj ett valspråk? Eller vad skulle du vilja att din familj hade för valspråk? Här finns några att välja på (på engelska men iallafall).

22 Replies to “Har ni ett valspråk?”

 1. Du är liksom jag en missförstått komiskt geni. *skakar uppgivet på huvudet* Kommer att tänka på komikern Bob Monkhouse:

  When I told them I wanted to be a comedian they all laughed. Well, they're not laughing now.”

  Arne

 2. Vårt är ”Tänk själv” kort o gott. Något jag alltid sa till mina barn när de undrade och förundrades över andra människors tvärsäkerhet, fördomar eller bara det faktum att majoriteten alltid har rätt … vilket vi ju vet inte riktigt stämmer. Men jag är förstås för demokrati. Vi får acceptera att majoritetens val styr, men aldrig upphöra att tänka för egen maskin. ; )

 3. Funderar på om man kan göra ett familjemotto av Monkhouse underbara replik. ”You're not laughing now!” Lite kryptiskt, men skräckinjagande.

 4. Efter våren 2012 då alla fyra i vår familj flyttade i omgångar samt även i övrigt for härs o tvärs som skottspolar Sverige runt och fick blindtarmsinflammation mitt uppe i allt – puh! – fick vi ett valspråk: ”Det löööser sig!” Ju svårare knipa, desto fler öööööööö i ”löser sig”.
  Det mesta gör ju det.

 5. Jag ska definitivt dra kaskelotvalspråksskämtet här hemma för det var ju jäääätteroligt!

  (Sedan måste vi nog skapa ett annat valspråk än ”ordning och reda, kammen i smöret” eftersom vi ska försöka hålla bättre ordning än hittills.)

 6. Å bra att du fattade Lotten! Visst var det fyndigt?

  Jag gillar ”kammen i smöret”. Varför ska ni hålla bättre ordning?

 7. Hurra! Jag är bland fränder.

  (menade jag att skriva här, jag verkar ha sällsynt svårt att lära mig detta nya, trådade)

 8. ”Fånga Karpen” vinner terräng i vår familj.

  Och nu ska jag testa kaskelottskämtet på alla jag träffar. Hoppas de gillar det lika mycket som jag!

 9. Håller tummarna!

  Och kommer att tänka på ett annat familjeskämt, det var sönerna som kom på en gång i tiden:

  – Vem bor i Feskekörka?
  – Det är väl Gösus!

 10. Gösus vad bra!

  Kaskelottskämtet funkar fint på 90% av familjemedlemmarna, men det är å andra samma 90% som anklagar mig för att ha tolvåringsfierat deras sinne för humor genom att läsa högt för dem ur Vår Bostads sida med Karl-Gustav-skämt när de var barn.
  Vet inte riktigt hur jag ska tolka detta, men de skrattar i alla fall.

 11. Glädjande att hela 90 % av din familj är så lättroade! De låter som hyvens folk.

  Nu upptäckte jag just att kaskeloten har ett annat namn: pottval.

  Jag vill knappt tänka på vilka skämt man kan göra om det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *