Äntligen är februari slut, jag kan inte säga hur trött jag var på den. Mars är månaden då man kan börja blicka framåt igen, ana en vår långt borta vid horisonten … och sen rulla ihop sig i soffan igen. Det är fortfarande för kallt och rått för att gå ut på långpromenader, så här kommer några bra anledningar att softa:

• Biofilmen Pans labyrint. Sorgligt och oändligt vackert om ondska, magi och mod. Filmen utspelar sig i Francos Spanien, där den grymme kapten Vidal (Sergi López) har fått i uppdrag att bekämpa den anti-fascistiska gerillan. Vidal skickar efter sin gravida hustru och hennes dotter Ofelia, fantastiskt spelad av Ivana Baquero. Den 11-åriga Ofelia sätts på olika svåra prov, både i sitt verkliga liv där hennes mamma plågas av den grymme styvfadern, och i den magiska undre världen där hon måste överlista olika monster för att få bli prinsessa och träffa sin riktiga pappa igen.
Den är bitvis ganska otäck, eftersom kaptenen är en så våldsam och känslokall person, och bitvis väldigt sorglig. Men se den ändå! Och lyssna på den förtrollande musiken!

• Favoriter på dvd: The Royal Tenenbaums, skruvad, svart men mest väldigt rolig film om en genialisk och skör familj; Big Fish, om en son som försöker hitta sin pappa i ett hav av sagor och fantasier; Envy, en halsbrytande historia om avundsjuka (tydligen helt sågad av kritikerna men i själva verket kul och knäpp) och den nattsvarta Confessions of a Dangerous Mind, George Clooneys regidebut om programledaren och kanske-spionen Chuck Barris.
Konstigt nog är Ben Stiller med i två av filmerna, fast jag inte gillar honom alls.

Cyborg• Däremot kan man lugnt låta bli att hyra gamla sf-kalkonen Cyborg, som dottern igår utnämnde till Världens Sämsta Film. Jean-Claude Van Damme spelar hjälten med det tungförstelnande namnet Gibson Rickenbacker, men det är inte det värsta. IMDB sammanfattar historien med följande plot keywords: Knife / Knife Fight / Stabbed In The Chest / Stabbed In Stomach …

Andra bloggar om: , , , , , ,

5 Replies to “Mars i soffan”

 1. ALLA filmer med van Damme går tokbort!
  Dessutom fattar jag inte varför han är kändare än Dolph. Han är ju faktiskt en sämre (om möjligt) skådis än Dolph.

 2. Det är lustigt med såna där människor som Ben Stiller. Man stöter på dem i verkliga livet också. När jag var nyinflyttad till Stockholm fanns där en jämnårig kille, vi kan kalla honom Kurt. Eftersom han dök upp i alla sammanhang som jag tyckte var kul utgick folk från att vi var polare. Det hände till och med att någon bjöd med Kurt på en skidresa för att de visste att jag skulle med och trodde jag skulle sakna min kompis annars. Problemet var naturligtvis att han var ungefär lika spännande kompis som Ben Stiller är bra skådis.

  Nu vågar jag knappt hyra en bra dvd av rädlsa att Kurt ska dyka upp i en av rollerna…

 3. Hej,

  Mycket intressanta åsikter om film. Pans Labyrint måste vi se!

  Om du vill kan du titta in på vår nya sida där du finner filmnyheter och filmrecensioner. Sidan uppdateras dagligen med nyheter och ca 4ggr per månad med nya recensioner.

  Lämna gärna kritik, tips och önskemål i gästboken!

  Vänligen

  Il Duce / Cineastfantast

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *