I förrgår lanserade BRIS sin nya webtjänst Squill, där man kan söka på ett alias för att se om personen i fråga verkar misstänkt eller inte.
Tjänsten är en beta-version och ska testas i sex månader för att sedan utvärderas. På startsidan ber BRIS om synpunkter och jag skickade iväg ett mail.
Ingenting om själva syftet med sidan. Jag känner mig inte helt övertygad. Det är en god tanke, men dels inbjuder den till missbruk, dels känns det inte alltför svårt att slinka igenom om man verkligen har ont mjöl i påsen.
Flera andra bloggar har skrivit tänkvärt om Squill, till exempel Infontology, Kriminologi, Emerge och IT och Etik, som också har fått svar från Squill.
Man måste nog se hur barnen använder Squill för att kunna ge BRIS återkoppling på själva idén.
Men man kan ju ha synpunkter på texter, navigering och form, och det hade jag:
– Symbolerna i navigationen är otydliga. Hur ska man intuitivt förstå att
a) knappen märkt ”squill” leder till info om de olika svaren man kan få på en squill-sökning, en allmän FAQ samt kontaktuppgifter till BRIS
b) knappen märkt ”?” leder till info om BRIS samt kontaktuppgifter till polisen
c) knappen märkt med symbolen för ”brev” leder till funktionen ”Rapportera alias”, som man också kommer till via textlänk när man söker ett alias
d) knappen märkt ”i” leder till info för föräldrar och lärare om BRIS och allmän internetsäkerhet?
– På första sidan står det att BRIS är avsändare. Om man klickar på ”Om Squill” står det att Squill är ett resultat av ett samarbete mellan BRIS, NetClean, MSN och Telia. Dels tror jag inte att man kan ta för givet att alla barn (eller vuxna) vet vilka de tre andra företagen är. Dels skulle det kännas tryggare att veta vad dessa företag har för intressen i och av Squill-tjänsten.
– Man använder omväxlande orden ”forum” och ”nätverk” för samma sak, vilket är förvirrande.
– Lunarstorm är felstavat: lunartorm.se. Ska man vara petnoga är det en hel del andra stavfel och särskrivningar också, men det är kanske blir bättre i den färdiga versionen. Och då kan man förhoppningsvis också använda sidan i Firefox – nu ser man bara en del av sidan.
Själva namnet då? Det måste väl vara släkt med squeal = tjalla eller skvallra?
Squill är annars en växt enligt Dictionary.com;
”the bulb of the sea onion, Urginea maritima, of the lily family, cut into thin slices and dried, and used in medicine chiefly as an expectorant”. Men jag håller med dig om att namnet troligtvis skall liknas vid squeal, vilket är väldigt egendomligt. Att ”tjalla” betraktas sällan som något positivt, något som man nu vill att barnen skall göra. Det är verkligen att ge dem dubbla signaler.
Hej och tack för din trackback! Vi är många som funderar över detta med Squill och känner viss tveksamhet, intressant att läsa dina kommentarer. Vi får se Squill utifrån vad det är…en betatjänst. Jag kommer att höra mig för med BRIS och se vilken respons de får.
Allt gott
/Jan Svärdhagen alias Kaffemannen (ännu inte svartlistad på Squill :-)
Tack för era svar. Ja, det är både ett tveksamt namn och ett knepigt upplägg. Ändå vill man ju hålla tummarna för att det ska fungera. Bra att du håller kontakten med BRIS, Jan!
Kan jag vara säker på att han är snäll?
Monica Dahlström-Lannes föreläser om grooming och barnpornografi inom kort. Mer information: http://www.kriminologi.se/?p=47
Om Datainspektionen godkänner detta så ska jag starta en sajt som heter fulast.se. Där man kan rösta på användare på dejtcommunuties. Sedan kan man gå in och kolla om folk tycker att en viss användare är ful. En bra service för oss som bara söker snygga dejter… eller..?