Igår inte-firade vi födelsedag, för första gången. Det känns lite konstigt, men födelsedagsbarnet ville inte bli firat så vi firade inte.

tartvansinneAnnars är vi en väldigt födelsedagig familj! Det vill säga, fyra sjättedelar av familjen är det. Mest jag. Det ska vara sång, tårta och presenter till frukost, valfri födelsedagsmiddag och alla ska vara extra snälla. Dagen före ska alla vara ute och göra hemliga ä r e n d e n och på kvällen måste man gå och lägga sig extra tidigt, eller iallafall hålla sig ur vägen. Om man vaknar innan sjungtåget kommer måste man ligga och vrida sig och vänta och försöka höra vad de egentligen gör därute? Och sen fort blunda när dörren öppnas.

Så har vi gjort 23 + 23 + 23 + 18 + 17 + 14 = 118 gånger sen första barnet föddes. (Eller iallafall säkert 114 om man räknar bort några gånger när födelsedagsbarnet var på annan ort.)

Men inte igår alltså!

Kan det vara så att man är genetiskt programmerad att tycka mer eller mindre om födelsedagar? Min mamma var också ett födelsedagsfreak, och hennes mamma med. Men mina barns pappa är betydligt mer tveksam, och nu har det anlaget tydligen slagit till för fullt i han-som-blev-nitton-utan-krus nyss.

Det kan ju verka som om jag bara vill ha en ursäkt för att äta marsipantårta, prassla med presentpapper och slänga konfetti omkring mig. Det är visserligen sant, men det finns fler anledningar att gilla födelsedagar:

 • Man har världens bästa tillfälle att tala om för någon hur mycket man uppskattar att han eller hon finns
 • Man blir påmind själv om hur skönt det är att finnas till ibland
 • Man får äta tårta och prassla med presenter.

Fast somliga känner alltså annorlunda och blir mest illa till mods vid f-tanken.

Vilken sort är du? Och din familj, är den samma?

9 Replies to “Happy birthday, eller inte”

 1. Jag har inte firat mig själv sedan jag fyllde 30. Får en blomma av familjen.
  Barnen lyckas fylla år på sommar- respektive jullov, vilket betyder tårta och fika med de kompisar som är hemma och sedan blir det kalas i efterskott.
  Jag är urusel på att komma ihåg andras dagar.
  Tycker förresten att vi kan göra som aboriginerna:
  de firar när dom vill. Men inte födelsedagen, den är ju statisk och ”tråkig”, bättre att fira när det hänt nåt kul.

 2. Jag gillar firningar. Det gör min sida av släkten också. Inte bara födelsedagar utan namnsdagar är utmärkta firardagar, det behöver ju inte nödvänditvis vara tilltalsnamnet heller.

  Dessutom är ”halvvägstårta” en fantastisk företeelse när man firar att man hunnit hälften av ett projekt. vecka 20 i graviditeten, halva köket renoverat, hälften av uppsatsen skriven och kanske hälften av julstöket avklarat.

  Min sambo gillar inte uppvaktningar, vaken att ta emot eller att ge, så tyvärr så uppvaktas det inte så mycket i vårt hushåll. Men nu när dottern också har lite mer att säga till om kommer vi kalassugna i majoritet. (Det måste nog firas!)

 3. Jag älskar födelsedagsfirande och alla tillfällen till KALAS!
  Dvs på ditt sätt med umgänge och gemensamma måltider.
  Presenter ges bara till barn 3-15 år – sedan är det fondsparande som gäller så det kan köpa sina egna grejor!
  Och inte blir det mindre med åren.
  I livets utförsbacke blir man mer och mer mån om tillfällen till ”Gemütliches Beisammensein”

 4. Ja, nu blev det som jag ville!
  Det är kanske därför Du inte får så många kommentarer (jag kom hit på enträgen begäran från Lottens blogg, )att man inte kan vara helt incognito, blev ej accepterad utan mailadress!

 5. Vi är födelsedagiga allihop och skälen till att fira som du angav var jättebra! De ska jag komma ihåg och säga till min far nån gång, som absolut inte vill bli firad. Däremot tar vi ganska lätt på fars- och mors-dagarna som ju bara är till för köpmännen.

 6. Vi är mycket förtjusta i födelsedagsfirande allesammans. Men däremot är jag inte så mycket för konceptet ”same procedure as last year”, vare sig på födelsedagar, till jul eller vid andra tilldragelser. Jag gillar variation mer än tradition, helt enkelt. Men många barn verkar däremot ha en medfödd dragning till det. Så då har det blivit så att vi firar födelsedagar på åtminstone ungefär samma sätt jämt. Men på söndag infaller makens/barnens pappas födelsedag, och jag och de två yngsta kommer inte att vara hemma på morgonen! Vilket bekymrade dem oerhört, trots att vi försäkrade dem om att han faktiskt precis lika gärna blir uppvaktad på kvällen. Vi har nog faktiskt lyckats övertyga dem nu, men det var inte lätt. Jag tror förresten att jag ska be om kvällsuppvaktning på min nästa födelsedag!

 7. Kul att höra hur ni andra gör! Sandra och Maria, helt rätt att man ska fira när man vill och vad som faller en in, halvägskalas är ju toppenbra! Vi firar även namnsdagar (när vi kommer ihåg dem eller de finns – vi har ju sammanlagt elva namn att fira), skolavslutningar och andra lyckosamma avslut, tja, lite vad som helst. Tårtbagaren gillar oss :)

  Den blyga: Bra med sparpengar till storbarnen. Det behövs ju verkligen, speciellt till barnbarnen när föräldrarna själva inte är så bra på att spara (som i vår familj :)
  Synd att det krånglade med att kommentera, jag vet inte riktigt vad det kan ha berott på. Det stämmer att man måste ha en mailadress, det är för att slippa spam. Men nu har jag ju en captcha också, så jag kanske kan ta bort den funktionen. Tack för påpekandet!

  Nos – jag håller med om att man ska bojkotta m- & f-dagarna. Vi firar aldrig dem här hemma.

  Helena, jag håller egentligen med dig: hur man får tårtan och champagnen är inte så viktigt, bara man får dem :)

 8. Mina fölsedar är inte så noga. Bortsett från marsipan. Prinsesstårta gillar jag. I alla fall en sådan som man inte får virus av. Vi har inga barn, så frun och jag firar varandra på ett rart och bra sätt. Släkten rukar dyka upp. I år fyller jag 40 och det ska firas om jag orkar. Senaste brakfesten var nog 10 år sedan.

  Och när jag var sådär 5 år gammal uppvaktade min syster och jag min mor med messmörsmackor och saft till frukost. Så morgonuppvaktningar kan ha sina sidor!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *