• Det finns en anledning till att många barn inte gillar brysselkål och grapefrukt. Det beror på att de är supersmakare med känsliga tungor! Läs om supersmakare hos Matälskaren och på Vetenskapsnytt, och testa din egen smakförmåga på BBC:s hemsida. Jag var en blandning av supersmakare och normal – gissningsvis speglar det min tungas åldrande. Coolt att vissa saker verkligen blir godare ju gamlare man blir!

• Anledningen till att det fortfarande inte finns robotar som kan städa är att robotforskarna fortfarande brottas med perceptionsproblemet, att AI-systemen inte kan generalisera på samma sätt som vi kan.
Peter Nordin skriver så här i sin och Johanna Wildes bok Humanoider: Självlärande robotar och artificiell intelligens:

Du kan visa en robot hur en typisk kopp och ett typiskt fat ser ut, och kanske få den att känna igen just dessa två föremål. Men när du sedan visar den en annan kopp och ett annat fat så kommer den inte att förstå vad det är.
Att till exempel ställa in de djupa tallrikarna i ett skåp bland de andra djupa tallrikarna klarar ingen lärande robot idag. Ännu svårare blir det förstås om det inte finns några djupa tallrikar kvar på hyllan … På samma sätt kan den inte förstå varför mat ska ställas i kylskåpet men inte kläder, och den kan definitivt inte koppla ihop en ost med en burk sylt.

men var är diskborsten?Men nu har robotmeckare på Stanford uppfunnit en robot som har en liten databas i magen där den kan hitta saker som liknar det den ser, och på så sätt få reda på hur den ska hålla i det. Så enkelt kan det vara: ta Wikipedia, skruva på armar, ben och huvud och vips har du en fullt fungerande robot, som dessutom kan rabbla Robotlagarna som ett rinnande vatten.

(Läs mer om städrobotar på Tekniska museets sida Robotics – välj fliken robot:framtiden och artikeln Robotar hemma.)

• När jag blir bagare ska jag inte bara ha mazariner i mitt konditori, utan även loranger och dartanjanger.

Andra bloggar om: , , , , , , , , .

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *