Alldeles snart är min e-bok om vår jorden-runt-resa klar. Det har tagit tid för att jag bara har kunnat jobba med den en timme här och en timme där, men med hjälp av Max har det blivit bra till slut. Mer info och möjlighet att ladda ner den kommer snart!

Men oj vad mycket jag fortfarande inte vet om e-böcker. Vilket är bästa läsprogrammet? Vilken är bästa läsaren? Varför kostar de så olika? Hur funkar det egentligen att låna på bibblan? Vilket är det bästa programmet för att göra en e-bok? Hur gör man den så läsbar som möjligt för andra? Hur gör man om man inte har ett förlag?

… och så vidare.

Jag har letat och letat men inte hittad samlad, uppdaterad info på svenska någonstans. Så jag startade en e-bokswiki. Här är den!

the startsida

Nu är tanken att så många som möjligt ska få reda på att den finns, så att alla som vet någonting om e-böcker ska kunna bidra till faktabanken. Vet du nånting? Vet du nån som vet nånting? Eller om du inte vet nånting, kan du tänka dig att bara dela den ändå? Tryck i så fall på Share-knappen uppe i övre högra hörnet, och få en extra blänkande guldstjärna i min anteckningsbok ”Extra Hjälpsamma Människor”.

PS! OBS! Det finns en sida som heter FAQ. Den är särskilt bra för alla som inte har svar, men har frågor. Skriv in frågan där på lämpligt ställe. I bästa fall får den svar av någon annan, kunnigare!

9 Replies to “Vad vet du om e-böcker? Få en guldstjärna (även om du inte vet ett skapandes grand)!”

 1. Jag vet inte särskilt mycket, men för att låna böcker på e-lib behövs ett Adobe-konto (för att läsa pdf?) Det är fortfarande inte riktigt klart för mig än varför och jag tyckte att det var ganska dåligt beskrivet på e-libs hemsida. Jag har fått hjälpa både mor och svärmor och antar att ganska många inte tar sig tiden att sätta sig in i hur man gör. Det är ju tråkigt, eftersom det blir så lätt att läsa!
  En annan sak är att när man som jag läser sakta och måste låna om boken, då tappar jag bort mig. Inget bokmärke följer med vid ett omlån.
  KUL att du skrivit om er resa! Hoppas MÅNGA laddar ner och läser!

 2. Håller med om att det är torftigt på e-lib. kan du formulera frågorna om lån och bokmärke så får du gärna lägga in dem på wikins FAQ-sida (eller här, så lägger jag in dem).

  Tack, det hoppas jag med!

 3. Jag har börjat bidra lite (med Bluefire Reader) och skulle vilja lägga till lite om hur man skapar e-böcker. Vet bara inte riktigt var i strukturen jag ska skriva.

  Kan du kanske lägga in ett par rubriker för ”E-boksutgivning” respektive ”Program och format för att skapa e-böcker”?

  /Eva S

 4. Det där Adobe-kontot, förresten. Kanske behövs det för att kunna begränsa lånetiden till 28 dagar?

 5. Nu såg jag! Det fanns redan sådana rubriker. Vad bra! (Behövde bara backa lite i wiki-strukturen, sk*t bakom spakarna).

 6. Tack för bidrag! Och bra att du hittade. Det är inte jag som gjort innehållsstrukturen, men det är ju en wiki så allt som inte funkar kan ändras :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *