Nu finns det bilder och en rapport från fredagens minnesceremoni i Phuket, samt texten till den specialskrivna sången ”Vaggvisa för en orolig själ” (musik: Bo Nilsson, text: Gudrun Ekstrand).

Efter ceremonin, vid stranden

Efter ceremonin. Tsunamioffren hedrades med krathongbåtar med ljus, blommor och rökelse. Bild: Johan Järnesund, RSOS.

Ceremonin blev väldigt bra, rofylld och vacker. Kvällen till ära la sig vågorna, som hade gått höga kvällarna innan, och det blev en fantastisk solnedgång.

Många tidningar har rapporterat från platsen (fast flera använder samma TT-text): Dagens Nyheter, Sydsvenskan, Svenska Dagbladet, Aftonbladet, Expressen, Sveriges Radio och SVT bland andra.

De flesta journalister och intervjuade anhöriga verkar positiva till hur ceremonin gick till. Det enda som jag personligen tycker är tråkigt är att en del fotografer (särskilt tv och Pressens Bild) inte har respekterat sin överenskommelse med Rådet om att inte fotografera ansikten. Fast jag är inte direkt förvånad.

PS: En krathong är en liten båt, tradionellt tillverkad av bananblad, med ljus, blommor och rökelse. Festivalen Loi Krathong (ลอยกระทง) infaller vid fullmåne i den tolfte månaden i den thailändska månkalendern. Då smyckas krathongbåtar och skickas ut på havet eller floden (loi betyder flytande och krathong skål).

Det finns olika förklaringar till varför man firar Loi Krathong i Thailand, och man firar på lite olika sätt i olika provinser. Vissa firar denna högtid för att blidka vattengudinnan. Andra offrar krathonger för att hedra Buddhas fotspår i sanden vid Narmadafloden, eller för att hedra sina förfäder.

Här kan man göra en egen krathong och skicka en bön om man vill.

One Reply to “Bilder från minnesceremonin”

  1. jag håller på med en tatuering över hela kroppen har letat efter detaljer på hur min gdinna ser ut

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *