Jag, mamma och Socka Musen”När jag var liten brukade jag fråga min mamma när jag kom hem från skolan vad hon hade gjort den dagen. Jag åt alltid mellis direkt när jag kom hem och min mamma brukade vara i köket och prata med mej.
– Har det hänt nåt idag, frågade jag.
– Inget särskilt, brukade hon svara. Bara det vanliga, tvätta, gå och handla, du vet …
På kvällarna, när min mamma hade lagt Socka Musen och pussat alla barnen godnatt, brukade hon komma in till min säng sist av alla. Ibland satte hon sej en stund hos mej.

En sån kväll frågade jag henne om igen.
– Vad har du gjort idag, när jag var i skolan?
– Inget speciellt, sa min mamma. Jag var ute i trädgården med Socka Musen hela morgonen och plockade vinbär.Socka Musen är min minsta syster. Hon är tjock och glad, utom när hon är tjock och arg. Då bits hon och skriker i högan sky.
Socka Musen är min minsta syster. Hon är tjock och glad, utom när hon är tjock och arg. Då bits hon och skriker i högan sky.– Men nånting annat måste det väl ha hänt, tjatade jag. Nånting litet bara?
Min mamma rynkade pannan och tänkte efter ordentligt.
– Nej … faktiskt inte … det skulle vara det där med agenterna isåfall.
– Agenterna? Vilka agenter? frågade jag oroligt.
– Jo, det var när jag skulle gå ut med soppåsen, sa min mamma. Just när jag öppnade dörren såg jag att det stod en karl i hatt och mörka solglasögon därute på trappan …”

Nästan varje dag har det hänt mamma och Socka Musen nånting spännande. Hemliga agenter, luftballonger med pingviner, sjörövare, tårtbilar och kameler på rymmen är bara några av de fantastiska saker som mamma kan berätta om. Men till sist är det jag som har någonting alldeles otroligt att berätta!

Jag, mamma och Socka Musen

fakta
Skriven av Anna Toss
Illustrationer av Jens Ahlbom
Typografi: Gunnar Palmgren
Alfabeta förlag 1996 och 2000 (som Läsråttan-bok)
ISBN 91-7712-744-7 (1996)
Sidor: 78 (1996), 88 (2000)
Inbunden

recensioner
Roligt och intelligent
”Det är roligt och intelligent skrivet och slutet på boken är pricken över i. Språket flyter lätt på vårdad vardagssvenska. En mycket läsvärd bok som passar bra till högläsning.”
Bibliotekstjänst

Varenda kväll nått nytt
”Den här boken handlar om en flicka som kallar sig jag under hela boken. Flickan har en familj och det är många barn. Hennes familj bor i ett hus.
Var enda kväll så säger hennes mamma godnatt till alla barn. Mamma säger sist godnatt åt flickan. Då frågar flickan vad mamma har gjort under dagen. Då säger mamma först: I dag har jag och socka musen gått och handlat. Socka musen är flickans lilla syster.
– Men säger flickan nåt mer har du väl gjort. Då tänker mamma efter.
– Jo ,säger hon, jag och socka musen har stött på sjörövarskepp.
Den här boken är bra. Boken är bra för att varenda kväll händer det nåt nytt. Den här boken passar dom som gillar att läsa myket text.
Beatrice Jonsson 9 år Nybyskolan Ånäset

Lyckost den som har en sån mamma
”Boken handlar om en pojke som kommer hem från skolan och undrar vad mamma och lillasyster har gjort hela dagen. – Inget särskilt, svarar mamma, men sedan kryper det minsann fram att det har hänt alldeles otroliga saker. Ena dagen har trädgården vimlat av hemliga agenter, den andra har en val hamnat i trädgårdslandet. Lyckost den som har en mamma med sådan fantasi.
För alla barn från 6 års ålder. Lämplig för högläsning
Tjörns Kommunbibliotek

Och fler …
Stillsamt rolig – Östersundsposten
Fantastiska och positiva äventyr – Upsala Nya Tidning
Snabbt, dråpligt och roande –
Skånska Dagbladet

Trevligt boktips – Sydsvenska Dagbladet
En glad berättarkick – Opsis Kalopsis
En liten pärla. En av årets bästa barnböcker! – Aftonbladet
Högt tempo – Svenska Dagbladet
Behändig till innehåll och format – Dagens Nyheter

utmärkelser
Boken om Socka Musen valdes ut till bokkatalogen
The White Ravens 1998. Motiveringen lyder:
White Raven”A mother tells her young son fantastic stories in wich the younger sister always plays a heroic part. The stories are understandable without being laboredly childlike, and written with a dry humour that older children will also appreciate.
This is an unpretentious read-aloud book with simple but skilfully drawn black-and-white illustrations.”
International Youth Library

hitta boken!
Hitta
boken på ditt bibliotek

Köp boken här!
Jämför priser

aha!
Bokens berättarjag är Socka Musens storebror … eller är det kanske storasyster? Det är faktiskt ingen som vet. Du som läser får bestämma själv!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *