”Kära läsare! Den bok du nu håller i din hand är en handbok.
Du behöver förstås inte hålla den i handen. Du kan stoppa den i jackfickan eller klämma fast den på pakethållaren, eller knöla ner den i ryggsäcken om du vill. Huvudsaken är att du alltid har den till hands!
Den är nämligen användbar i livets alla lägen – på mattetimmen eller vid lägerelden, i snöstormen på fjället eller med en ficklampa under varma täcket, i djungeln eller på skolgården, när du äntligen får chans att ge igen på Mobbar-Sune.
Se den som en vän. Den kommer alltid att vara på just din sida.”

Vill du veta hur man gör kola, tillverkar hemgjort snor eller läser chifferskrift? Här finns allt, både bus och nyttig kunskap, som hur man hittar borttappade saker eller räddar liv.
Här finns fakta om delfiner, stjärntecken, bondfångare, flodvågor och mycket annat. Plus rysare, gåtor, recept och experiment!

Kul att veta, Bra att kunna - Handbok för vilda barn

fakta
Skriven av Peder Finnsiö och Anna Toss
Illustrationer av Ulf Ragnarsson
Typografi: Gunnar Palmgren
Alfabeta förlag 1995 och 2000 (som Läsråttan-bok)
ISBN 91-7712-449-9 (1995) och 91-7712-965-2 (2000)
Sidor: 128
Inbunden

recensioner
Tillhör favoriterna
”Boken är liten och behändig, men späckad av idéer och intressant läsning. Den innehåller allt: sagor, fakta, tips, råd, recept, gåtor, lekar. Den tillhör favoriterna.”
Ann Engqvist, Arbetet

Mycket allmänbildande
”Blandningen är total. Läsaren kan lätt märka skillnaden mellan t ex experiment och bus (de senare är ofta märkta med smådjävlar – ju fler desto värre bus). Faktatexterna är mycket allmänbildande. Här kan nämnas asagudarna, spindelkraft, schackets uppfinning med mera. Experiment och sysselsättningar beskrivs i en aldrig sinande ström, de flesta lätta att göra och ofarliga, men mest givande är vildmarkstipsen. (…) En rolig och innehållsrik bok att ha med sig på resan, till lägret eller för klassens timme.”
Bengt Jespersson, Bibliotekstjänst

Busiga och nyttiga tips
”’Jag har inget att göra!’ Känns klagomålet igen? En visa som ofta är svår att ta för stressade föräldrar. Desto roligare när man hittar böcker som sätter fart på barnens verksamhetslust och påhittighet. Kul att veta … blev snabbt en favorit bland de unga i min familj. (…) Det här är en bok som är riktad till barnen, full med busglädje och alldeles utan hänsyn till vuxnas uppfostrarambitioner.”
Barn I Hem, Skola, Samhälle

Och fler …
Om du skulle få ta med dig en enda bok … – Folkbladet Norrköping
Gott om godbitar för busfrön – Bärgslagsbladet
Väldigt rolig och användbar – Metallarbetaren
Mycket bra (VVVV) – Västernorrlands Allehanda
Användbar i alla lägen – Läseposten
Svaret på frågan: ”Vad ska jag göra?” – Nordvästra Skånes Tidningar
Hör till sommarens nödvändiga läsning – Södermanlands Nyheter

hitta boken!
Hitta boken på ditt bibliotek
Köp boken här!
Jämför priser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *