BebisbokenAtt få ett barn är en omtumlande upplevelse. Den första tiden är det rent praktiska frågor som måste lösas. Hur vet man om bebisen är mätt? Kan nyfödda äta för mycket? Får blöjorna bli våta?
Vad gör man när barnet bara skriker eller inte vill sova? Måste man ha overall i åkpåsen? Och tusen andra saker.

När man har hittat sitt sätt att lösa de praktiska problemen kommer det, med tiden, andra frågor. Många funderar över sitt föräldraskap. Är jag en snäll mamma? En närvarande pappa? Får mitt barn tillräckligt med kärlek och uppmärksamhet? Är jag en sämre förälder för att jag inte ger mitt barn en viss sorts mat? Har jag varit för ängslig? För velig? För sträng?
De frågorna kan man få brottas med länge …
Den här boken består av ett antal svar på de praktiska frågorna, vardagsproblemen. Jag är mamma till fyra barn och har under fjorton år fått egna erfarenheter av föräldraskapet. Många mammor och pappor har också diskuterat med mig och berättat om sina upplevelser.
Det finns nog inga som grubblar så mycket, som vrider och vänder på sånt de har läst och hört så mycket som småbarnsföräldrar!”

Bebisboken

fakta
Skriven av Anna Toss
Foto Susanne Walström, illustrationer Bea Uusma Schyffert
Typografi: Lotta Kühlhorn
Alfabeta förlag 1997
ISBN 91-7712-757-9
Sidor: 160
Inbunden

recensioner
Bra stöd för nyblivna föräldrar
”Fullproppad med goda, personliga och delvis annorlunda råd för nyblivna föräldrar är den här lagom tjocka boken om barnets första år – ett bra komplement till kurserna på mödravårdscentralen som har en tendens att bara handla om förlossningen. Men vad händer sen? För många gravida är tiden efter omöjlig att ens föreställa sig.
Se upp! Blöjavtagning bör ske från sidan. Bild: Susanne WalströmVäl där kan Bebisboken vara ett stöd i nattvaksångest och blöjslabb. Att det är ljuvligt att få en nyfödd människa i sina armar förstår ju alla. Men hur badar man den lilla? Och kan tio bajsblöjor per dygn vara normalt?
Författarinnan tillika fyrabarnsmamman Anna Toss har jordnära och praktiska synpunkter på det mesta, och alla de präktiga pekpinnar som brukar drälla omkring i barnböcker lyser med sin frånvaro. Det är ett hästjobb det första halvåret, men sedan blir det bättre. Och att gråta en skvätt då och då hör till. ”Det är bara lite saltvatten, det tål bebisar.”
Boken är illustrerad med svart-vita fotografier av Susanne Walström som får alla som en gång haft en bebis att sucka av längtan.”
Karin Södergren, ICA-Kuriren

Lättläst och informativ
Lättläst informativ bok om barnavård under barnets första år. Författaren ger praktiska råd och tips om utrustning och skötsel och kloka synpunkter på hur man löser de vanligaste problemen. Bl.a. om amning, att tvätta och bada, sömn och dygnsrytm, den första maten, sjukdomar, att resa med små barn. En översikt över barns utvecklingsstadier under det första året ingår. Litteraturtips och adresser finns.
Helena Hellström, Sölvesborgs bibliotek

Bebisboken är med på boklistan för UR-programmet Om barn

hitta boken!
Hitta boken på ditt bibliotek
Köp boken här! (Bebisboken är slut i lager)
Jämför priser

Simon pratar. Bild: Susanne Walströmkloka ord om barn
”Innan jag gifte mig hade jag sex teorier om barnuppfostran. Nu har jag sex barn, men inga teorier …”
lord Rochester

”Utan ett visst mått av frustration kan inte utvecklingen gå framåt.”
ur skriften Späda barn i goda händer, Socialstyrelsen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *