I gårdagens KU-utfrågning sa statsminister Göran Persson att ordet tsunami var okänt för honom i december 2004.
Det berodde kanske på att han inte hade läst Kul att veta – Bra att kunna: Handbok för vilda barn. Hade han gjort det så hade han inte varit lika okunnig. Där kan man nämligen läsa att:
Flodvågor bildas av jordbävningar under vattnet. Det är en framvällande vattenmassa som blir som en enda stor våg. Den kallas tsunami, som är ett japanskt ord. Flodvågor kan få en fruktansvärd kraft, trots att de inte behöver vara mer än några decimeter höga. Den samlade vattenmassans hastighet kan bli flera hundra kilometer i timmen. Den kan, då den drabbar en kust, skölja långt upp på land och förstöra mycket i sin väg. En tsunami kan bli väldigt hög. 1171 uppmättes en tsunami söder om Japan till 85 meter.
Illustration och copyright: Ulf Ragnarsson
Hade Persson läst det så hade han inte blivit så förbryllad när han hörde ordet tsunami på annandagen. (Han kunde förstås ha hängt med bättre i skolan också.)
Hade han sedan läst vidare i boken så hade han kanske lärt sig att göra hemgjort snor, att hitta borttappade saker, hur man räknar ut hur många kulhål någon har, hur man skickar nödsignaler och vad djinnen viskade i örat på de som tävlade om vems kamel som skulle komma först till oasen. Och en del annat.
Andra bloggar om: tsunami, Göran Persson, KU, böcker
Jag har sannerligen ingen övertro på politiker, men jag kan fortfarande inte förstå hur personer i så ledande ställning kan vara så fruktansvärt obildade att de inte känner till det på intet sätt ovanliga ordet tsunami …
//JJ
Visst är det dumt att män som styra världens öden inte ska känna till ett ord som tsunami. Men efter ett år i politik- och byråkratvärlden är jag inte förvånad över NÅNTING.
Väldigt bra sagt, måste jag säga. Dessa människor styr vårt land det är så man blir mörkrädd. (Tack för boktippset ska läsa den för min son.)