Nyfiken i en strut. Vad betyder det egentligen? Är man nyfiken på vad som finns inuti struten? Eller är det en slags dumstrut? Och varför säger britterna säger att Curiosity killed the cat? Är det verkligen så dumt att man vill veta hur saker fungerar, och varför?

Nej! Det är det förstås inte. Om man inte är nyfiken så får man aldrig reda på nånting. Jag är väldigt nyfiken, och än så länge har det inte dödat mig (i sanningens namn har det gett mig en del skrapsår på knän och armbågar, många arga fnysningar och möjligen en fläskläpp, men det var det värt) utan bidragit till att upplysa mig.

Men det finns fortfarande sånt jag inte alls förstår. Till exempel:

1. Varför är solnedgångar vackra?
Tycker alla människor att såna där guldgröna, rosablå storslagna solnedgångar är vackra? Tycker djur att de är vackra? Skulle en marsian gilla våra solnedgångar? Vad bestämmer vad vi ska tycka är vackert? Varför föredrar de flesta människor en solnedgång före en mops (att titta på alltså)?

2. Om jorden plötsligt slutade snurra, hur skulle det kännas för oss?
Om det av en händelse – en gudomlig kraft, eller en komet eller nånting annat förskräckligt och oemotståndligt – skulle hända att jorden, vår planet, slutade att snurra, hur skulle det påverka alla oss som bor här? Hur skulle det kännas? Skulle allt levande dö med en gång? Och isåfall varför? Vad skulle effekterna bli i kropparna, i naturen? Skulle det låta? Hur skulle det se ut?

3. Varför finns det spetsiga skor?
Det är obekvämt att gå i skor med höga klackar, men miljontals kvinnor gör det ändå för att de önskar se mer långbenta och attraktiva ut. Man gör det för att reproduktionen kräver det. Man vill ha barn med rasben. Men varför ska skorna vara spetsiga?

4. Kan träd ha någon sorts medvetande?
Kan nötter? Grässtrån? Morötter? Berg? Grus? Om inte, hur vet du det?

5. Varför ser molnen ut som om de var platta på undersidan ibland?
Som jättestora maränger som svävar på en glasplåt i skyn. Nånting med lufttrycket förstås, men kommer det underifrån? Eller va?

6. Finns det någon kosmisk rättvisa?
Ja, gör det det? Berätta allt du vet.

7. Hönan eller ägget?
Jag skojar inte. Jag fattar verkligen inte hur man ska veta vad som kom först.

8. Varför var Modesty blond i filmen?
Och Willie Garvin var mörkhårig. Har människor ingen respekt alls?

9. Kan det finnas en kvinnlig fotbollsspelare som är tillräckligt bra för att vara med i det svenska landslaget? Om inte, varför?
Varför skulle inte en topptjej kunna spela i landslaget om hon bara är bättre än den sämsta av killarna?

10. Finns det mest grönt eller blått i världen?
Antagligen blått, eftersom det är så mycket vatten på planeten. Fast ganska ofta är ju havet grönt också. Och det finns VÄLDIGT mycket gräs och träd.

(De här frågorna har legat på min gamla frågeblogg sen 2005, och de kommer att ligga där tills de är besvarade på ett trovärdigt vis. Till världens ände kanske.)

PS Så här säger Wikipedia om varför katter ska akta sig för att vara nyfikna.

17 Replies to “Varför? Vardan? Varthän?”

 1. Jag fokuserar på fotbollen:

  ”Kan det finnas en kvinnlig fotbollsspelare som är tillräckligt bra för att vara med i det svenska landslaget?”

  Nope.

  ”Om inte, varför?”

  Bafatt den sämste killen i landslaget ändå är så jävla snabb och muskelhård att den allra bästa tjejen inte hinner med och inte kan putta omkull honom. (Den allra sämste killen i landslaget är bara sämre än ungefär 20 av landets fotbollsspelare. Inte så illa pinkat.)

  Däremot kan den allra bästa tjejbolltrollaren vara bättre än den allra bäste killbolltrollaren, om jag har fattat rätt: bollkänslan har inte med muskler att göra.

  En annan intressant fråga (som jag med mitt resonemang här ovan egentligen inte kan ställa) är vad som skulle hända OM-OM-OM det plötsligt dök upp en tjej som skulle platsa i killandslaget.

  Skulle hon som en annan ”Fimpen” få ta en plats då? Att tjejer ibland släpps in bland grabbarna är ju för att de de facto inte kan hävda sig.

  Inom ridsporten har man killryttare och tjejryttare huller om buller med varandra, och det funkar bra eftersom det är hästarnas muskler som … vänta nu. Tjejhästar är lika muskliga som killhästar!

  Himla orättvist.

 2. Jag fokuserar på den viktigaste frågan, nämligen nummer 8. Svaret är att blondiner alltid är snälla, snygga och modiga i filmens värld. De mörkhåriga är fala skurkar, det vet ju alla. Detta gäller inte karlar, och hur skulle det förresten ha sett ut om de var blonda båda två? Ännu en fråga att grubbla över!

 3. Så Lotten, du menar att det inte KAN finnas en enda kvinna i Sverige som är (eller kan ge sig tusan på att bli) lika stark och snabb som tex Zlatan? Du kanske har rätt, jag har bara så svårt att föreställa mig det. Tjejer är ju ändå rätt olika inbördes, och om någon som hade rätt förutsättningar verkligen tränade för det från späd ålder?

 4. Tyvärr, ja, Anna. Hur vi än vill och hur vi än försöker, kan vi små spröda kvinnoblomster — blonda eller ej — inte arbeta upp samma muskelmassa som killarna. Särskilt inte som just Zlatan, som är uppåt 195 cm och lite gorillalik.

  (På fullt allvar ska jag kanske egentligen inte uttala mig om fotbollsvärlden — mina erfarenheter kommer ju från basketen. En landslagstjej kan där ha svårt att hävda sig mot en 15-årig kille på klubbnivå. De bästa damlagen brukar få träna mot unga killar för att få lagom tufft motstånd. Om det bara handlade om att stå och skjuta långskott hade det inte varit några problem — men nu måste vi ju stångas hårt och springa snabbt också.)

 5. Nej, tjejhästar är inte lika muskliga som killhästar! Åtminstone inte om man jämför exemplar i samma kondition, av samma ras och som är hyfsat nära åldersmässigt. Det är med hästar precis som med människor! Jag är ju i teorin starkare än min sjuårige lillebror, just för att han bara är sju år och trots att jag är tjejmänniska.

  Att han i praktiken faktiskt råkar klå mig med hästlängder när det gäller just styrka skyller jag på att vi inte alls har samma gener, så slipper den här jämförelsen halta. Och annars är det ju ett bra svar på fråga 6: Nej, det finns inte någon kosmisk rättvisa.

 6. Nämen oj, det trodde jag, Heléne! Är alla travhästar hästkillar då eftersom man inte vill ha ett omuskligt tjejschabrak när man vill vinna alla lopp?

 7. Killhästar och hästkillar är väl inte samma sak, Lotten?

  Och tack, Heléne, för klart och tydligt svar på fråga 6. Jag har länge misstänkt att det förhåller sig så.

 8. Heléne, nu ramlar jag nästan av stolen. Har du haft en häst som hette Toss? Hette den möjligen Anna Toss?

  Frågan verkar kanske galen, men jag läste i tidningen någon gång i slutet av 80-talet (eller början -90tal) om en travhäst som hette Anna Toss. Jag blev helt förbluffad och försökte få tag på ägaren (Barbro nånting, om jag minns rätt) för att höra hur det kom sig att detta ståtliga djur och jag hade samma namn, men lyckades inte hitta henne (det här var f. Google).

  Utveckla, snälla!

 9. Nej, travhästar avlas på snabbhet, lätthet och uthållighet – inte för att vara några muskelknuttar. Schabrak använder man inte alls inom travsport eftersom det bara skulle vara knöligt under selen!

  Jag har förresten haft en häst som hette Toss!

 10. Ledsen att göra dig besviken. Den Toss jag hade var ett fult och elakt russ som egentligen hette Gervides Ratatosk, men det var så jobbigt att säga.

  (Men Anna Toss-hästens ägare hette Barbro Svensson f.g. Nu heter hon Barbro ”Babsan” Karlsson och har en dotter som heter Anna Isabelle Karlsson. Dottern är travkusk och Barbro är travtränare. Och ja, frågan verkade först helt galen!)

 11. Det skulle ha varit FÖR konstigt om du hade hittat hit och varit fd ägare till Anna Toss dessutom. Men nu ska jag förnya mitt sökande efter svaret på gåtan! Tack för ledtrådarna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *