En nattvakt på en fabrik kom springande till sin chef en morgon och bad honom att inte åka på semester den dagen. Han hade haft en dröm samma natt, om att planet som chefen åkte med skulle störta.
Chefen ställde in sin resa, och det var tur, för planet störtade verkligen.
Ändå fick nattvakten sparken.

Varför?

Se upp för planet, vilket plaaaan

När vi skrev Kul att veta, bra att kunna – Handbok för vilda barn samlade vi ihop en massa gåtor. Flera år senare publicerade jag några av dem på en egen liten gåtblogg (http://annasgator.blogsome.com/) som överraskande nog har mer trafik än alla mina andra bloggar tillsammans.

Flera av gåtorna har ledtrådar som man får på gissningsvägen. När jag var tonåring hängde jag med ett gäng som älskade såna gåtor, vi brukade sitta och dra dem hela kvällar ibland. ”Hade hon sett honom tidigare?” ”Smakade albatrossen som nånting han hade ätit förut?” ”Utspelade sig det här i ett land där man kan bli dömd för samma mord två gånger?” Den som hade berättat gåtan fick bara svara ja, nej eller ”inte relevant”.

Den sortens gåtor brukar kallas ”ja/nej-gåtor”, ”mysteriegåtor”, ”dilemma-gåtor” eller ”laterala gåtor” (lateralt tänkande kallas det när du tänker på andra lösningar än de vanliga, utanför lådan som det brukar heta). På engelska kallas de situation puzzles, minute mysteries, lateral thinking puzzles eller ”yes/no” puzzles.

Det är meningen att du själv, eller tillsammans med andra, ska resonera dig fram till svaret, genom att ställa frågor till den som berättar gåtan. Berättaren får bara svara i stil med ja, nej, kanske eller det har ingen betydelse, och du/ni får ställa hur många frågor som helst.

Ibland kanske du tycker att svaret är dumt eller ologiskt eller att det finns ett bättre svar (det är ganska många som har kommenterat på gåtorna här som tycker att det var helt fel svar). Det är helt okej! Det kanske finns ett bättre svar, men det svaret som du ska komma på är det som berättaren vet.

Ibland tänker jag att jag ska lägga upp fler gåtor på bloggen, dels de som står i boken och dels kanske några nya. Om du har nån bra gåta som du vill bidra med, skriv den här!

Se upp för björnen, vilken bjöööörn

Har du förresten kommit på varför nattvakten som räddade chefens liv ändå fick sparken? Inte?

 

 

 

 

4 Replies to “Sanndrömmaren (och andra gåtor)”

  1. Jag HATAR gåtor … för jag får sån ångest om jag inte klarar att besvara dem. Och det gör jag ju aldrig. Blir bara arg, har inte tålamod att klura, måste vara bäst på en gång.
    (Oj, vilken förfärlig bekännelse! Men så illa är det nog faktiskt.)

  2. ”Gåtahatare” får mig att tänka på getaherde (eller är det goatherd jag tänker på?). Men skönt att du fick det ur systemet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *