Jag är så himla duktig och äter inte godis längre, fast mörk choklad är ju inte godis (mer frukt, va?) så det får jag äta. Susade förbi chokladhyllan idag och såg nånting med ”mörk” och ”ekologisk” och ”grönt te”, bra, det lät nyttigt och lagom ogott, det stoppade jag ner i vagnen.

Men döm om min fasa när jag nyss tog fram chokladkakan coop Prima Mörk choklad mango & green tea! Den var full av otäcka prickar, sliskigt snack och snömos. Det började redan på framsidan

Klicka! Förstora!

där den (förmodligen helt oskyldiga) produktutvecklingschefen Uta Marienhagen uttalar sig om chokladen innanför. Den smakar ”äkta mango” bedyrar hon, och det är ju bra eftersom falsk mango smakar väldigt äckligt, lite som vidbränd gröt. Sen skruvar hon upp spänningen lite, sänker rösten och viskar hest:

”Bitar av mango ger en fint krispig konsistens…”

… och där bryts meddelandet. Vi får aldrig veta vad det var Uta skulle berätta om innan hon föll ner från stolen av återhållen extas.

Som ni säkert redan har anat är det språkpolisen i mig som har fått ett allergiskt anfall. De tre prickarna kallas för ellipsligatur och används för att markera nånting avbrutet. (Alla som läser Lottens blogg vet redan vad det är.)

Wikipedia har följande att säga om ellipsligaturer:

Uteslutningstecknet används också för att ange att något avbryts mitt i ett ord, eller i en mening. Då ett ord är ofullständigt skrivs tecknet tätt intill, medan om det är en mening som inte är fullständig föregås tecknet av ett mellanrum:

 • ”Din idi…!” – längre än så hann Patrik inte innan hans syster smällde dörren efter sig.
 • ”Men hur kunde … Hon var ju här alldeles nyss!”

 

Så förutom att det ser himla fånigt ut med tre prickar efter en mening som ”Bitar av mango ger en fint krispig konsistens” så betyder prickarna (eftersom de sitter tätt intill ordet) att ”konsistens” blott var början av ett ord. Min hjärna tvingas leta efter ord som börjar med ”konsistens”, och hittar (med hjälp av Svenska Akademiens ordlista) bara ord som inte verkar passa in det minsta i detta chokladsammanhang.

”Bitar av mango ger en fint krispig konsistensgivare”?

 

Av detta får min hjärna allergiska utslag. Men det hjälper inte det minsta att vända på kakan. Det blir ännu värre!

Klicka och förstora på egen risk!!!

 

Min hjärna försöker slita sig från sina förtöjningar. Inte bara måste jag komma på vad Se…, Dofta…, Bryt… och Smaka… ska fortsätta som för ord (förslag mottages tacksamt). Dessutom måste jag läsa all denna kväljande smörja!!!!%#*

När någon okänd person talar om för mig att jag ska SE, DOFTA, BRYTA, SMAKA, ANDAS och framförallt NJUTA (njuuuut nu, hör du det, jag står här och tittar medan du njuuter, njuuut!) blir jag tre år och vill inte njuta alls. Vill inte! Tänker inte bryta! Inte placera en liten bit på tungan! Titta här hur jag FLOMPAR av en STOR bit och glufsar i mig den medan jag håller för näsan, haha, det smakade ingenting, jag vet inte ens vad en mango är, lalalala jag hör inte!

Ja, så kan det gå.

PS Om rutan däruppe hade varit större hade jag tryckt in fler utropstecken samt orden Parentesterror! och Interjektionsattack! men nu får ni nöja er som det är.

21 Replies to “Prickchock! Njutångest! Gnällvarning!”

 1. Underbar läsning (fast hemsk chokladtext)! Har länge trott att jag är den enda som ser/bryr mig om/kan skillnaden mellan … med och utan mellanslag.

 2. Nej Josefine, du är inte ensam! Vi är många! Vi skulle kanske starta AEK (Anonyma Ellipsligatur-Känsliga)?

  Jag lärde mig för övrigt om mellanslagen 2005, när min snälla redaktör Martin Harris rättade ungefär hundraelva falaktiga ellipsligaturer i mitt manus. Sedan dess ser jag dem överallt.

 3. Apropå njutångest så finns det en ort som heter Njutånger. Ligger ganska nära Sundsvall har jag för mig. (har bara passerat sisådär 300 gånger)

 4. Det är fanimej ett brott mot chokladkonventionen att stoppa te och mango i choklad. Sedan får det vara hur ekologiskt som helst.

  Och texten… ja vad säger man? Svenska-kunskaper i tåhöjd? Inte för att jag är sådär jättehemma (eller noga alla gånger) med sånt simpelt som kommatering och allmänna stavningsregler men ffs.

  En gång har jag deltagit i en marknadsundersökning för ost där man hade skrivit något i stil med ”Kristallklart fjällbäcksvatten”. Tjejen frågade om det var något i texten som jag tyckte var fel och well, fjällbäcksvattnet, kristallklart eller inte. Då log hon lite snett och sa att det var jag inte ensam om att tycka. Väldigt trevlig tjej. Fick en triss-lott som tack för besväret och vann 200 kr.

 5. Tramschoklad som jag aldrig kommer att äta och grönt te är ganska äckligt redan som te (tyvärr, jag vet att man bör gilla det).

  Pricken över i för mig var användningen av ”dofta” i betydelsen ”lukta på”. Hade tjuren Ferdinand fästs på film i dag hade han alltså suttit och doftat på blommorna. När blev dofta en aktiv handling? För att det låter luftigare och vackrare än lukta, som ju även kan lukta illa. Man doftar förstås inte på en bajsblöja.

 6. Cruella: Min Broder Jakob jobbar som vinkännare och han säger alltid upprört ”dofta innan ni smakar!” när vi andra bara häller i oss vätskan utan att först via näsan klämma ner lakrits, gräs och jag vet inte allt.

 7. Känner mig något tröstad av att både Lotten och Jessika blir så upprörda så att j-orden haglar., Men, Jessika och cruella, jag måste erkänna att mango- och grönt te- (nej förlåt, green tea)chokladen var ganska god.

 8. Dofta är också ett av mina hatord. Jag tycker verkligen att ”lukta” låter mycket finare, dofta låter som kofta! Stickig kofta!

 9. Frågan är då, Lotten, varför BJ använder uttrycket 'dofta på' i stället för 'lukta på'. Jag är uppriktigt intresserad av svaret.

 10. Anna, jag är helt osofistikerad när det gäller choklad och gillar tyvärr bara den som är onyttig på riktigt: Fazer Blå och Marabou Mjölk i alla modisjanger.

 11. cruella, jag är helt osofistikerad när det gäller allting utom att äta mörk choklad. Man får hitta sin nisch.

  Vad gillar ni annonserna då, som Google trycker in jämte min epost när jag läser era kommentarer:

  More about…
  Choklad Tårta »
  Vit Choklad »
  Lukta Svett »
  Muffins Choklad »
  Engelska för Barn »
  Plåt »
  Magont Barn »

 12. Jag tänker att google är värsta oraklet: Nu ska jag till gymmet och kommer således snart att LUKTA SVETT, sen ska jag hem och få MAGONT på grund av all CHOKLAD jag äter till en ENGELSK thriller på tv.

  Ja jäsiken.

 13. Anna, jag har ätit choklad med kanderade violer (de hade med rosor också). Det var sånär gudomligt men så var det Choklad med überstort C.
  Te funkar säkert i rätt balans och rätt utformning. Jag har bara inte stött på någon sådan kombination som har fungerat såhär långt. Men så är jag kanske mesig i att jag föredrar teet för sig och chokladen för sig ;)

 14. Men kolla. Här kan man ju kommentera och säga vad man tycker om fåniga säljtexter. Och då kan jag bara hålla med. Särskilt det där om att man kanske inte riktigt har lust att göra som den entusiastiske säljaren föreslår (njuuuut nu, hör du det, jag står här och tittar medan du njuuter, njuuut!). Så blir det också ibland i privatlivet, t.ex. när man ankommer till destinationen (”landet”) och någon kliver ur bilen och kommenderar:

  Känn! Visst är det härligt!! Känner ni dofterna?! Är det inte underbart??!!

  Och jag får sådan lust att säga att det luktar dyngstack och traktordiesel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *