Nästa helg ska jag gå på kurs i gatfoto, eller Street Photography som det kallas på Fotografiska Museet. Det ska bli roligt, men lite läskigt! Tänk om alla är jätteduktiga och har superavancerade kameror och kan allting om zoomområde, färgstick, ISO och RAW. Och så kommer jag som knappt kan skilja på slutare och bländare.

Men jaja det får bli som det blir!

Vad jag hoppas på mest är att få bra diskussioner och råd om hur man kan plåta okända människor med bibehållen respekt. Och kanske nån bra tumregel om bländare och slutare.

Det står att man ska ha med sig en spännande gatubild och en tråkig gatubild. Jag vet inte om de menar att man ska ha med sina egna bilder eller andras, men jag tar väl med två egna. Om du har någon favorit bland de här får du gärna säga vilken, här eller på Flickr. Och ja, du får gärna välja vilken du tycker är tråkigast också!

4 Replies to “Spännande och tråkiga gatubilder”

 1. Det där med gatufoto förknippar jag lite med ”dogma” typ, så zoomområde, färgstick, ISO och RAW kanske inte är så viktigt? (Förresten såg de flesta bilderna ut som vore de tagna av nån som har koll)
  Jag tyckte de flesta av dina bilder var bra, men måste jag välja en bra och en tråkig väljer jag:

  Tråkig: ”big crowbar” (http://www.flickr.com/photos/anna/1435364237/in/set-72157625678899024/)

  Bra: ”blandaren, blaandareen” (http://www.flickr.com/photos/anna/3103791519/in/set-72157625678899024/)

  Fast varför jag tyckte så vet jag inte.

 2. Jag vet sällan själv exakt varför jag tycker att bilder är bra eller tråkiga, men när det gäller ditt val av tråkig bild tror jag att jag kan gissa varför och det är nog att den är väldigt privat. Jag tog den (med usel mobilkamera) för att ge mig själv lite mod i en situation som var både kuslig och absurd. För alla andra är den nog bara gul och konstig :/

  Blandarenbilden gillar jag också. Det händer så mycket i den som man känner igen, och försäljaren är så himla nöjd.

  Tack för att du tog dig tid att kolla!

 3. I Blandaren-bilden står en kille på en byggställning. Just den detaljen tycker jag ”lyfter” bilden.
  Ett tips förresten, hur man ska våga fota folk på stan är att sikta en bit vid sidan av dem man vill fota. Då ser de inte att man fotar dem. Vill man sedan ha dem mitt i bilden kan man ju alltid beskära den, men det brukar funka ändå.

 4. Det är ett bra tips. Det största problemet, tycker jag, är att jag egentligen vill gå fram och fråga om lov för att jag tycker att det vore schysstare, men jag gör oftast inte det för jag törs inte. Har en bloggpost om det på gång :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *