Just nu går det en serie intervjuer med tonåringar och deras föräldrar i lokalradion på P4. Det är ganska korta, men spännande och roliga intervjuer, cirka 10-15 minuter.

UR-serien "Mamma pappa tonåring" tar med lyssnaren in i ett 20-tal helt vanliga svenska hem och diskuterar familjens kanske svåraste utmaning: Att skapa och upprätthålla normer när barnen kommer upp i tonåren, och de konflikter som blir en självklar följd av de regler som föräldrarna vill att barnen ska lyda.

Det finns 22 intervjuer, men varje lokalradio väljer hur många de vill sända, och vilken tid. Så om du vill lyssna på en speciell intervju får du kontakta din lokala P4-station och fråga när och om den sänds! Mamma pappa tonaring i Radio Halland Annars är det bara att slå på radion hemma (eller ladda ner en webbradio), ratta in P4 på frekvensen 93,8 och vänta. Min yngsta dotter och jag är med i en av intervjuerna. Den kan du lyssna på här (ram-fil, 54 kB), cirka 3, 35 minuter in i programmet som sändes i Radio Dalarna idag. De 22 programmen handlar om: Mathilda Magnusson och hennes mamma Eva-Lena Pettersson, Karlskrona Mathilda blev tonåring i september, då hon fyllde 13. Hennes mamma Eva-Lena har förskräckt konstaterat att det hände något med dotterns humör redan då hon var tolv. Nathalie Viktorsson och hennes mamma Camilla Kristensen, Falköping Nathalie och hennes mamma grälar ofta om städning, läxläsning och pengar. Men mest tjat har det varit i frågan om när Nathalie ska få ta hål i näsan. Jacob Carlbo Gustavsson och hans mamma Elisabeth, Falköping Jacobs kan inte slita sig från datorn. Han har slutat med fotboll, dragit ned på gitarrspelandet och frågan är om det inte också blev slut med flickvännen på grund av datorn. Salem och Melinda och deras mamma Helene Okou, Nacka Det finns två 13-åringar i familjen, men de är inte släkt. Dessutom finns ytterligare två barn som inte heller är släkt med varann … Mattias Göransson och hans pappa Jan, Norrköping 17-årige Mattias vill bo i stan medan han går på gymnasiet, något som föräldrarna ogärna vill. Alex Engström och hans mamma Minna Heino-Engström, Borås 13-årige Alex tycker om att förverkliga sig själv genom ett utmanande utseende. Mamma är mindre förtjust när sonen sminkar sig och har ovanliga frisyrer. Anna Jafner och hennes mamma Britt-Marie, Eskilstuna Anna fyller 18 år i december. Liksom sina äldre bröder är hon född i Brasilien, men frågan är om inte hennes svenska mamma har ett lika eldigt temperament. Emelie Hallin och hennes mamma Els-Marie, Kristianstad 19-åriga Emelie Hallin tycker att hennes självbestämmanderätt är begränsad. Överhuvudtaget har föräldrarna varit ganska petiga och reglerna många. Filippa Forsberg och hennes mamma Bitte, Kristianstad Bitte har mycket stort förtroende för sin flicka, men hon var väldigt motspänstig när dottern Filippa skaffade sig en sex år äldre pojkvän när hon bara var drygt 15. Jacob Nilsson och hans mamma Terez, Harlösa Fem av de nio barnen i familjen är tonåringar, en ganska speciell situation. Familjen Nilsson är ovanlig även på andra sätt, eftersom de är medlemmar i Mormonkyrkan. Alexander Persson och hans mamma Marie Persson Arturén, Hökerum 17-årige Alexander har långa resor till och från gymnasiet i Borås. Därför har familjen bestämt att han ska få bo i Borås under veckorna, vilket innebär en stor förändring. Linus och Klara Ellström och deras mamma Yvonne, Åsarp Yvonne har ofta kämpat en ojämn kamp mot sina tonåringar, 18-åriga tvillingarna Linus och Klara. Julia och hennes mamma Anna, Stockholm (det är vi, alltså!) Julia och Anna diskuterar om hur man kan lösa intressekonflikter. Hanna Blomstrand och hennes föräldrar Ann-Kristin och Lars-Erik, Eskilstuna Lars-Erik och Ann-Kristin tycker att dom låtit dottern ha en stor frihet under tonåren, men Hanna håller inte med. Anna Israelsson och hennes mamma Margareta, Västerås Trots att Margareta litar på Anna i nästan alla väder, så är hennes högsta önskan att dottern ska våga anförtro henne också jobbiga saker om det skulle bli aktuellt. Otilia Olofsson och hennes pappa Ola, Jönköping 17-åriga Otilia bor med föräldrar och två yngre syskon i Hovslätt. Pappa är f d pastor i ortens pingstkyrka och alla i familjen är aktiva i församlingen. Johanna Tjäder och hennes föräldrar Joakim och Magdalena, Östersund Johanna började tjäna extra pengar redan när hon var 14 år, för pappa och mamma tycker att de sju barnen ska lära sig att jobba för att få pengar. Cecilia Svensson och hennes mamma Ylva Fredriksson, Umeå När Cissi tappade gnistan i högstadiet försökte mamma Ylva Fredriksson finnas där och lyssna när det var möjligt. Anton Nordin och hans föräldrar Charlie och Lena, Örnsköldsvik Föräldrarna kämpar för att få 17-årige sonen Anton att slita sig från datorn och skaffa sig en normal dygnsrytm. Anton själv inser att han har ett problem – säger han … Emma Östman och hennes föräldrar Karola och Roger, Örnsköldsvik Tonåringarnas första möte med alkoholen är något som oroar många föräldrar. Emma gjorde den erfarenheten på ett sätt som skrämde föräldrarna mer än henne. Katja och hennes fostermamma Anneli Hed, Enköping Anneli har varit familjehemsmamma i många år och åt många barn och ungdomar. En av dom är Katja, som var 12 år då hon kom med sitt pick och pack till Anneli. Hur pratar man om sex med tonåringar? Arne Svensson på ungdomsmottagningen Knuffen i Örebro, höjer ett varningens finger till föräldrar. Lägg er inte för mycket, säger han. Faktum är att missade man chansen då de var små och nyfikna så kan det vara lite kört när de kommit upp i tonåren. Andra bloggar om: tonåringar, lokalradio Pingat till intressant.se

2 Replies to “Radion intervjuar tonåringar och föräldrar”

  1. nagon som har nagra tips hur vi ska ”behandla” var tonaring? hon gar redan nu 1 aret i gymnasiet för andra gangen, hon skolkar fortfarande och gör väldigt lite i skolan. ska vi sta ut med detta? är det bättre att hon far sluta skolan och ”hitta” pa nagot annat att göra i livet. som det är nu sa är fritidslivet och träffa killar mycket viktigare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *