Frank Abagnale (1980)

Boken är skriven (eller snarare dikterad) av Frank Abagnale Jr., en före detta storskurk och checkbedragare som for världen runt på 60- och 70-talet och lurade flygbolag, hotell och banker på miljoner dollar. Han var bara 17 år när han började sin kriminella bana. Idag är han en medelålders affärsman, har blivit hederlig och hjälper FBI att ta fast andra skurkar.

Abagnale säger själv så här, i en kommentar till boken, filmen och sitt liv:

I have been married for over 25 years and I am the proud father of three sons. When I was 28 years old, I thought it would be great to have a movie about my life, but when I was 28, like when I was 16, I was egotistical and self-centered. We all grow up. Hopefully we get wiser. Age brings wisdom and fatherhood changes one’s life completely. I consider my past immoral, unethical and illegal. It is something I am not proud of. I am proud that I have been able to turn my life around and in the past 25 years, helped my government, my clients, thousands of corporations and consumers deal with the problems of white collar crime and fraud.

Boken skiljer sig en hel del från filmen, som är lite mer sockrad. Men båda är spännande! I filmen framgår det till exempel inte alls att Abagnale satt i svenskt häkte på 70-talet. Filmens beskrivning av de fem månader Abagnale satt i isoleringscell i franskt fängelse är inte alls så kuslig som i boken. Där är den verkligen vidrig – franska fängelser har knappt förändrats sen medeltiden!

Catch me if you can

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *