Den här diskussionen om tafsande eller våldsamma män, som somliga försöker förklara med etnicitet men som många många många många andra kvinnor (och män) vet är ett lika ”svenskt” beteende som att spotta snus.

Den får en att fundera, inte sant? Nu när mycket av det tjejer tvingats stå ut med i långliga tider blir ifrågasatt. Alltså: ett visst manligt beteende, som har ansetts som helt normalt är plötsligt inte alls okej.

Det är väldigt spännande. Det väcker många känslor, hos både män och kvinnor. Många kvinnor verkar känna som jag: lättnad, överraskning, lite sorg och skam för att vi tigit och tagit emot så länge. Men mest glädje, och stolthet över de unga tjejerna som vågar säga ifrån.

En del män reagerar också med lättnad. Vissa ber om ursäkt. Många verkar känna sig förvirrade, och det kan jag verkligen förstå. Det är minst lika svårt att hantera som att vara vit och inse hur vitt en tänkt i hela sitt liv, utan att fatta det. Det är så mycket att ta itu med att en blir alldeles matt.

not all men derailment bingoMånga män orkar inte ta den matchen utan känner sig kränkta istället. De tar inte riktigt in det kvinnorna berättar utan slår ifrån sig, bedyrar sin egen oskuld snarare än att lyssna och visa medkänsla. Som om att lyssna utan att gå i försvar vore detsamma som att erkänna skuld. Ett väldigt vanligt – och dumt – mänskligt beteende.

Men. Det är ju sant att inte alla män är idioter, våldsamma, respektlösa mot kvinnor. Det är förvisso en mindre viktig sak än den att alla kvinnor har någon slags erfarenhet av respektlösa män, men det är ändå nånting jag grubblar på. Varför beter sig vissa (många) män respektlöst mot kvinnor, särskilt när de är berusade? Men inte andra?

Vi kan slå fast att etnicitet inte är avgörande. Inte heller religion, ålder eller IQ.

Så vitt jag kan se är det inte heller centralt om man fått tydliga förhållningsregler hemifrån. Jag har frågat några o-buffliga män jag känner och deras föräldrar tog aldrig upp ”hur man beter sig mot tjejer” en enda gång. (Det betyder förstås inte att ett feministiskt föräldraskap är oviktigt. Tvärtom, antagligen.)

Sexualupplysning är ett tips som ofta förekommer i debatten just nu. Men det fick samtliga svenska killar i min ålder och det tog verkligen inte skruv för alla.

Så vad är vattendelaren? En nära vän svarade tveklöst ”arvssynden” när jag frågade. Alltså: om din barndom har präglats av våld eller respektlöshet så kommer du att föra det beteendet vidare. Du måste göra ett aktivt val för att det inte ska bli så.

Låter det riktigt? Och om det är så, hur kan vi använda den insikten?

 

 

2 Replies to “inte alla män”

  1. Vet du, jag undrar verkligen samma sak som du, och jag är man.

    Vad jag minns från min barndom och tonårstid var det många ungar, både pojkar och flickor, som saknade respekt för andra och för de regler som fanns, men de uttryckte den respektlösheten på lite olika sätt. Jag tror att en del pojkars och mäns trakasserier mot flickor och kvinnor är hur denna allmänna respektlöshet tar sig uttryck just hos heterosexuella killar/män i vår kultur. Alltså, är du heterosexuell kille och saknar respekt för andra människor, och lever du samtidigt i en kultur där kvinnor görs till objekt, så kommer din respektlöshet att ta sig uttryck som sexuella trakasserier mot kvinnor. Har du ett annat kön, en annan läggning eller lever i en annan kultur så tar det sig andra uttryck.

    Men det är bara en gissning, och eftersom jag aldrig trakasserat någon sexuellt har jag ingen aning om hur just de killarna tänker. Däremot har jag föstås varit taskig på andra sätt, och då har det varit pga antingen konkurrens, oförstånd eller försvar. Det är möjligt att en del mäns trakasserier mot kvinnor egentligen är en del i en statuskamp mellan män, dvs. genom att trakassera kvinnor känner de att de är mera män. En del tycker kanske att de är så mycket män att de ”har rätt” till kvinnor och att kvinnorna ”borde” ta det som en komplimang. Andra kanske har haft svårt att få tjejer och gör så för att ge igen. Som sagt, jag undrar verkligen också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *