Hej Hollywood! Eller nån annan som vill göra en långfilm om en helt osannolik och begåvad och intressant person med ett ganska så märkligt liv!

I give you: Edith Nesbit.

ENesbit

E. Nesbit har alltid bott i min bokylla. Jag läste Huset Ardens gåta säkert en gång om året när jag var 10–15, den var min favorit men hon har även skrivit (bland annat) Skattsökarna, Fem barn och ett sandtroll, Amuletten, Järnvägsbarnen, Snällvillarna, Det förtrollade slottet, Melisande och Belinda och Bellamant (de flesta lysande översatta av Jadwiga P. Westrup).

Men inte förrän idag fick jag höra om hennes märkliga liv, jag skulle ladda ner hennes böcker till Calibre och kom till en sida med en biografi. Så här var det, i korthet:

Edith föddes 1858 i en by i engelska Surrey. Pappan dog när hon var tre år, och hennes syster Mary var väldigt sjuk. På grund av Marys sjukdom flyttade familjen runt: de kommande 14 åren bodde de i Brighton, Buckinghamshire, sen flyttade de till Frankrike och bodde i Dieppe, Rouen, Paris, Tours, Poitiers, Angoulême, Bordeaux, Arcachon, Pau, Bagnères-de-Bigorre och Dinan, sedan till Spanien, till Tyskland och därefter tillbaka till England där de först bodde i Halstead innan de flyttade till London där de bodde på många olika ställen: Eltham, Elswick Road, Grove Park och Lee. Edith bodde alltså på minst 20 adresser i fyra olika länder under hela sin barndom och tonårstid.

När Edith var 18 träffade hon Hubert Bland som jobbade på en bank. De blev kära och fick en son, Paul, tre år senare. De gifte sig när Edith var i sjunde månaden men flyttade inte ihop eftersom Hubert bodde hos sin mamma och mammans ”paid companion” Maggie Doran. När de väl flyttade ihop blev äktenskapet genast stormigt eftersom det visade sig att Hubert hade gjort även Maggie med barn.

wmorris_roselilly_tapÅret därpå, 1881, föddes Ediths och Huberts dotter Iris. Edith var politiskt engagerad och starkt influerad av marxisten och textilkonstnären William Morris. Hon och Hubert gick med i en socialistisk diskussionsgrupp som senare kom att bli rörelsen Fabianerna. När deras tredje barn föddes 1885 döpte de honom till Fabian.

Nu var Edith trebarnsmor, aktiv föreläsare om socialism och författare, både av barnböcker och politiska texter. Samtidigt ville hon hjälpa sin vännina Alice Hoatson, som var gravid utan att ha någon pappa till barnet – Edith lovade att adoptera barnet och att Alice skulle få bo kvar i familjen, som hushållerska och sekreterare. När det senare kröp fram att Hubert var far även till detta barn blev Edith en smula upprörd och ville typ kasta ut alla på gatan. Hubert hotade att lämna henne om hon inte gick med på att låta Alice och barnet stanna, så då gjorde hon det och adopterade bebisen, Rosamund, istället.

Hubert verkar ha varit en synnerligen besvärlig person. Älskad, beundrad och hatad. George Bernard Shaw som också var Fabianist beskrev Hubert som

Hubert_Bland_-_Project_Gutenberg_eText_13715a man of fierce Norman exterior and huge physical strength… never seen without an irreproachable frock coat, tall hat, and a single eyeglass which infuriated everybody. He was pugnacious, powerful, a skilled pugilist, and had a shrill, thin voice reportedly like the scream of an eagle. Nobody dared be uncivil to him.

Han var även en riktig korkskalle och helt emot feminismen. Men Edith verkar ändå ha sett nånting i honom. Även Alice, som bodde kvar och fortsatte att arbeta som hushållerska och sekreterare. Tretton år senare blev hon och Hubert med barn igen och fick sonen John, som Edith adopterade.

Två år senare dog Fabian, bara femton år gammal, efter en tonsilloperation.

Edith sörjde, och fortsatte att skriva böcker. Alla böckerna om Fem barn och ett sandtroll, och alla Skattsökarböckerna, är dedikerade till Fabian.

Sammanlagt skrev Edith mer än 40 barnböcker – nästan dubbelt så många om man räknar med alla samarbeten. Julia Briggs som har skrivit hennes biografi säger att Edith var den första som skrev moderna barnböcker:

(Nesbit) helped to reverse the great tradition of children’s literature inaugurated by Lewis Carroll, George MacDonald and Kenneth Grahame, in turning away from their secondary worlds to the tough truths to be won from encounters with things-as-they-are, previously the province of adult novels.

Hon har inspirerat P. L. Travers, Diana Wynne Jones, C. S. Lewis, J. K. Rowling och många andra. Den svenska tv-serien Huset Silfvercronas gåta är byggd på Huset Ardens gåta.

ENesbit_Ardens2

Hon skrev för vuxna också, bland annat elva romaner, fyra skräcknovellsamlingar, poesi och politik.

Hubert dog 1914. Tre år senare gifte Edith om sig med båtkonstruktören Kapten Thomas Terry ”the Skipper” Tucker. De flyttade omkring lite (såklart) men slog sig till slut ner i St Mary’s Bay i Kent. 1924 dog Edith, 65 år gammal, antagligen av lungcancer, antagligen för att hon rökt som en borstbindare i hela sitt liv.

Nå? Är inte det en film kanske? Jag ser av någon anledning Lotten i rollen som Edith.

14 Replies to “Filmen om Edith Nesbit”

 1. Glömde lägga till att Hubert var flammande anti-feminist (har uppdaterat texten) och bland annat sa att ”kvinnans uppgift är att inspirera till romantisk passion genom att bära korsett”. Han kanske försökte vinna ett pris som Årets knölhuvud?

  1. Hurra! Jag tror att du blev castad pga vana vid många barn och mycket skrivande, samt kan se ut som Edith 14 likaväl som Edith 65 (med lite gammalsmink och grå peruk).

 2. Åh, en gammal favorit! Kommer så väl ihåg Järnvägsbarnen. Jag måste ha läst den på den tiden när jag kraftigt bidrog till att biblioteket inte hade några böcker att låna ut till andra….

  1. Var du också en sån där unge som lånade knappt bärbara bokhögar? Jag blev stoppad flera gånger av sura bibliotekarier som sa ”så där många böcker kommer du inte att hinna läsa”. De kände inte mig (eller så missförstod de anledningen till att jag aldrig lämnade tillbaka i tid, slår det mig nu).

   1. Precis så sa bibliotekarien till mig när jag försökte låna 14 böcker från en tisdag till en annan. Högst förnärmande!

    1. Högst! Men det är fortfarande inte ens i närheten av lika snorkigt som bibliotekarien i Gustavsberg som inte ville låna ut ”Mein Kampf” till ett av barnen som då var 11, pga ”du är för liten och kommer inte att förstå den här boken”. Hon gav sig inte, jag fick komma och låna den åt ungen.

  1. Då borde våra barn vara typ jämngamla, men jag missade den. Den var bra alltså?

   Åh! Nu kommer jag ihåg en radioteater som vi lyssnade på, andäktigt, varje torsdagkväll: Sagan om Ringen. Helt fantastisk teater.

   Och en till, fast det var en bok som Täppas Fogelberg läste, nånting om en pappa som alltid ville slå upp saker i böcker.

 3. Fem barn och sandtrollet minns jag mycket väl. Nu ska jag ta och läsa om den.
  OT: Vad du passar bra i den där buspojksfrisyren, tycker jag.

 4. Hej Anna!
  Vilken underbar blogg! Den kommer jag att följa hädanefter! Hittade hit via Lotten vars blogg också är underbar! (Ursäkta alla utropstecken…)

  /En annan Anna

  1. Men vad roligt, vad glad jag blir! Och jag är orimligt förtjust i utropstecken. Och smileys :)
   Varmt välkommen!

   PS Jag skriver inte lika ofta som Lotten. Inte ens i närheten. Typ: jag är på Mariatorget och Lotten är på solen. Så sällan! Bara så du vet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *