I John Carpenters film They Live (1988) upptäcker huvudpersonen Nada att världen i själva verket styrs av utomjordingar. De har förslavat människorna genom att få dem att sätta konsumtion före allting annat, och de skickar hela tiden ut subliminala signaler om lydnad och underkastelse och uppmaningar att köpa mera. Nada råkar sätta på sig ett par solglasögon som avslöjar världen som den egentligen ser ut, där de styrande är demoner och de subliminala signalerna blir tydliga.

Jag känner att jag har de där glasögonen på mig varje dag, inte så att jag ser utomjordingar men väldigt tydliga budskap om att köpa mer saker och bråka mindre.

Nåt liknande händer när jag börjar lyssna på folk som berättar utifrån ett perspektiv som sällan hörs i den vanliga svenska vardagen. När jag väl har fått på mig de glasögonen, de som visar hur världen ser ut för många av de som inte uppfyller normen och idealen, då blir det väldigt svårt att se den som förut igen. Plötsligt måste jag ompröva en massa erfarenheter och övertygelser. Humor som kanske inte var så rolig? Idoler som kanske inte är så genomtänkta? Det är obekvämt! Men viktigt.

Jag tipsade tidigare om ett Instagram-konto som är ett par såna glasögon: Adopterad i Sverige. Här är några fler, väldigt värda att följa och bara lyssna på.

insta_machoMachokulturen (finns även på Twitter) ”uppmärksammar destruktiva mansroller och beteendemönster och hur inpräntade sådana mönster och roller ofta är i vårt samhälle”

Funkofobi Berättelser av människor som drabbats av funkofobi.

Psykofobi ”Forum för psykisk ohälsa”

insta_kvinnohKvinnohat (finns även på Twitter) Om kvinnohat

Fet kvinna (finns även på Twitter) ”Om förtryck som drabbar tjocka”

Svart kvinna Bilder av sexualisering, exotifiering och rasism

Asiatisk kvinna ”Berättelser om strukturell rasism, exotifiering, etc från människor som ses som asiatiska kvinnor.”

insta_transTransiarkatet (finns även på Twitter) Transseparatistiskt forum

 

 

 

2 Replies to “Nya perspektiv”

  1. Toppenbra tips! Några tillagda, som jag saknat. Jag vet inte om jag kommer att förstå världen bättre, men jag hoppas att jag ska bli av med en och annan fördom.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *