Det här kommer att handla om kroppsbehåring, och vara ganska grafiskt. Ord som kan göra vem som helst blyg, som till exempel ”fitta” kommer att förekomma. Nu är ni varnade!

fittland_small
Fittlands logga by Hannah Willén

Till att börja med finns det en ny blogg som heter Fittland, och jag är en av de som skriver där. Det gör jag för att jag nyligen insåg att jag är en typisk 60-talist med en ganska typiskt, vingligt förhållande till sånt som har med sex och kön att göra: jag vill tycka att det är enkelt och härligt, eller jag tycker faktiskt att det är enkelt och härligt men jag har väldigt svårt att uttrycka det, och jag måste hela tiden göra upp med gamla föreställningar om vad som är skämmigt. Jag vill inte bli en gammal stofil, särskilt inte när det händer så mycket roliga nya saker på kvinnofronten. Så jag tog ett djupt andetag och dök ner i det kvinnliga könet, så att säga. Häng med!

 

baretobush_googly
Kanin, men ändå inte

Hur som helst så tipsade vi på Fittland-bloggen häromveckan om en annan blogg, den amerikanska Growing Out My Bush. Det är en bilddagbok från 2013 där en anonym tjej dokumenterar hur hennes könshår växer tillbaka dag för dag, efter att hon rakat av det. Det låter kanske udda men är väldigt roligt, fint och tänkvärt! Hon har en otroligt och på riktigt avslappnad inställning till sin kropp, utan att vara overklig eller superkonsekvent.

 

baretobush_arkiv
Bloggarkiv

Du kan läsa hela bloggen i från-början-ordning här, eller se arkivet med minibilder. Jag rekommenderar verkligen att läsa hela! Men annars är mina favoriter till exempel en där hon skriver om sina ben och en om sitt hår under armarna (en text som orsakade en av de första stora hatstormarna mot kvinnors hår på internet), en om hur samma kropp kan se helt olika ut (den orsakade också många upprörda känslor), en om mens (grafisk!) och en om varför hon inte tar illa vid sig av att någon kanske blir upphetsad av hennes bilder.

 

2 Replies to “Hårigt!”

  1. Åh, vad jag önskar att alla som inte vill raka sig i skrevet kunde låta att göra det. Grupptrycket är förfärligt. (Och ja, jag vet vad jag talar om eftersom jag sedan 1978 duschar naken med kvinnor födda 1960–1995 minst tre gånger i veckan.)

    1. ”Alla ska få göra som de själva vill” är förstås helt rätt och riktigt, men då skulle vi ju först behöva bli helt avprogrammerade från reklam och kulturellt/kommersiellt förtryck. Jag tvivlar på att så många verkligen skulle föredra att lägga tid, ork och pengar på att raka sig varje dag om verkligen ingen brydde sig.

      Och det verkligt bisarra är hur det har gått under bara 20-30 år från ”oj du rakar dig, varför då?” till ”VAD LÄSKIGT! DU HAR HÅR DÄR! UÄÄ!”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *