Min lista över ”böcker jag vill läsa” börjar bli orimligt lång. Vad säger du: var ska jag börja? Jag kanske inte lever i de 362 år det skulle ta att läsa alla, så vilken är viktigast att inte missa? Kan någon av dem vänta tills grisar kan flyga? Har jag missat nån superduperviktig bok?


 • 438 dagar av Johan Persson & Martin Schibbye
 • Allting har hänt av Erik Wijk
 • Alltings början av Karolina Ramqvist
 • Att vara utan att synas av Agnes Hellström
 • Blåsta av Gustav Fridolin
 • Bockfesten av Mario Vargas Llosa
 • Brinnande livet av Alice Munro
 • De ickesynliga av Fredrik Härén
 • Den föreställda gemenskapen av Benedict Anderson
 • Den solidariska genen av Göran Greider
 • Det stora avslöjandet av Jan Guillou
 • Dörren av Margaret Atwood
 • Egenmäktigt förfarande av Lena Andersson
 • En av oss av Åsne Seierstad
 • Ett år av magiskt tänkande av Joan Didion
 • Eurasia fleet av Maria Küchen
 • Fjäril i koppel av Zinat Pirzadeh
 • Frihet av Jonathan Franzen
 • Fröken Julie av August Strindberg
 • Fällan av Unni Drougge


 • För mycket lycka av Alice Munro
 • Glada hälsningar från Missångerträsk av Martina Haag
 • God jul av Jonas Karlsson
 • Grass for his pillow av Lian Hearn
 • Hans Arnold – sagor, sex och Guds finger av Lotten Strömstedt
 • Hett blod, kalla nerver av Arto Paasilinna
 • Jag skulle så gärna vilja förföra dig – men jag orkar inte av Margareta Strömstedt
 • Jagannath av Karin Tidbeck
 • Jakten mot nollpunkten av Carl Johan De Geer
 • James Tiptree, Jr av Julie Phillips
 • Korparna av Tomas Bannerhed
 • Looking for Alaska av John Green
 • Långrock av Lotten Strömstedt
 • Låt den rätte komma in av John Ajvide Lindqvist
 • Mannen och hans överman av George Bernard Shaw
 • Medvetandets gåta av Jonathan Lindström
 • Mellan 55 och 60 av Tomas Lappalainen
 • Min pappa Ann-Christine av Ester Roxberg
 • Mina drömmars stad av Per Anders Fogelström
 • Montecore av Jonas Hassen Khemiri


 • Mord på 31:a våningen av Per Wahlöö
 • När jag tänker på pengar av Inger Alfvén
 • Oceanen vid vägens slut av Neil Gaiman
 • Och natten viskade Annabel Lee av Bruno K. Öijer
 • Om fulhet av Umberto Eco
 • Om skönhet av Umberto Eco
 • Orätt – rättsrötan efter Göteborgshändelserna av Erik Wijk
 • Sju jävligt långa dagar av Jonathan Tropper
 • Sov du så diskar jag av Stig Claesson
 • Spelare av Don DeLillo
 • Spår av Lena Sundström
 • Tales of Space and Time av Herbert George Wells
 • The Elephanta suite av Paul Theroux
 • The green man av Kingsley Amis
 • Tolv månader i skugga av Lukas Moodysson
 • Tomas Tranströmer läser 82 dikter ur 10 böcker 1954-1996 av Tomas Tranströmer
 • Tänka, snabbt och långsamt av Daniel Kahneman
 • Twist av Klas Östergren
 • Ut ur Kalahari av Lasse Berg
 • Vad jag tänker på när jag tänker på livet av Margareta Strömstedt (ant)

Hmm?

16 Replies to “Läslista, synpunkter tack”

 1. Om man antar att du lånar på biblo och inte köper, så tycker jag att du ska börja med precis vilken som helst av dem – men inte ge den mer än tio sidors chans. Har du inte fastnat och blivit förtjust och haft svårt att lägga ner boken efter tio sidor, så fnyser du till, rycker på axlarna och tar en annan.

  ”Tio sidor” kan naturligtvis utökas till sextinio eller nåt annat, men då går tiden och vips, måste du bli 362 år.

  1. Tack Lotten, det där är ett bra råd och det belyser en helt annan fråga om läsning: är man skyldig att läsa ut även böcker som inte fångar en direkt? Jag vet många som tycker det och jag kan själv känna dåligt samvete när jag stänger en bok efter halva.

   Annars gillar jag din idé. Jag skulle kunna flytta in på biblioteket under något lov och sitta där med en hög med böcker framför mig och läsa, fnysa, rycka på axlarna och kasta boken över axeln innan jag tar nästa.

   1. Tio sidor är för lite. Kanske även 75. Men om du läser så långt som till sidan 75, inte riktigt känner dig infångad men ändå inte kan sluta tänka på boken då och då, då kan du behöva stånga den bångstyriga/motvilliga historien några gånger till. Och en vacker dag är du förbi och vill aldrig sluta läsa. Det händer inte ofta men det händer.

    Läs Looking for Alaska. Hoppa över Martina Haag. Se Bruno K på scen i stället. Och sedan: Mot evigheten – och vidare!

    1. Aha, jag har varit nyfiken på den där Alaskan länge. Haag är väldigt ojämn men en av de få författare som kan få mig att skratta högt, en egenskap som gör mig till deras villiga redskap i alla väder. Bruno K på scen, alltså? Säg till nästa gång du ska gå!

 2. Margareta Strömstedt & Joan Didion skulle jag välja! Samt Lasse Berg. Men Lottens råd är jättebra. Jag har jättemånga oavslutade böcker, några till och med bra, men det har liksom aldrig blivit av att läsa färdigt dem…

  1. Tack Ullah! Jag hade nån konstig aversion mot att läsa Joan Didion länge, helt utan anledning. Kanske dags att ta henne vid hornen nu!

 3. Alltså… Jag har tips på lite andra böcker… Men ”Låt den rätte komma in” skulle jag börja med, sen ta ”En av oss”, och sedan ”Ett år av magiskt tänkande” på Dramaten (jag har av olika skäl redan sett den två gånger på Galeasen, men ska se den igen på Dramaten) och läsa ”var är Alaska?” och ”The Ocean at the end of the Lane” på engelska och svenska (låna av mig), lyssna på ”438 dagar” och ”Spår” på väg till jobbet och nöjesläsa ”eleonor an park” (fanns inte den med?!), och ta några Tranströmerdikter längs vägen. En och annan Munronovell slinker ner när man så småningom tänder advetsljus och ”Twist” får plats mellan jul och nyår. ”Hanteringen av odöda” har du missat. Gör inte det.

 4. Bra idé det där med att läsa ett tag och se om det ”tar”. Man märker ju rätt snart (= ungefär 50 sidor) om boken har något att ge, idéer, språk, människor, miljö, handling eller något annat eller alltihop. Fast Theroux? Jag skulle nog välja The Consuls File i stället. Om det inte är så att du är ute just efter Indien.

  1. Nån tipsade mig om Elephanta, jag har bara läst ”Mosquitokusten” och ”Tao of Travel” tidigare. Vad är The Consuls File?

   1. Jag tror den är översatt under annat namn…. kollar…ja, Förtroliga rapporter. Den handlar om byråkrati, fåfängligheter, livet som expat i sydostasien och är både rolig och sorglig. Jag läste den strax efter att jag återvänt till Sverige (och jobbade på Utbildningsdepartementet) från ett jobb i Tanzania och tyckte att jag kände igen mycket. Både från Tanzansk och från svensk byråkrati! Men jag vet ju inte hur den jämför sig med Elephanta, förstås.

    1. Låter intressant, tack! Kul att du har jobbat i Tanzania. Och typiskt att byråkrati är sig ganska lik överallt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *