Hjälp! heter på mandarin 救命! vilket kan vara svårt att komma ihåg när man håller på att bli uppäten av bläckfiskar i en liten sjö i Kina. (Okej, man får säkert hjälp ändå om man bara illskriker, men tänk om man håller på att bli uppäten av bläckfiskar under en Backstreet Boys-konsert i Kina, med tusen skrikande fans runtomkring?) På pinyin skriver man ”hjälp” så här: jiù mìng! Men det uttalas inte som man tror utan så här.

Det vore bra om det fanns ett internationellt nödspråk, tycker jag! Jag har en sliten kopia av SOS Alarms 112-parlör i mitt pass, men den är väldigt begränsad och framförallt bara på åtta språk. Tänk hur praktiskt det vore om man istället hade lärt sig de viktigaste 20 fraserna på det internationella nödspråket i skolan! Så att varenda unge i hela världen visste att de ska skrika KYKYKY (eller vad det nu skulle heta) när de känner jättebläckfiskarnas trevande armar runt fotleden.

De 20 orden/fraserna skulle kunna vara till exempel de som SOS Alarm har i sin parlör (fast jag har modifierat och tagit bort/lagt till lite):

Giant_Squid by marvel comics
KYKYKY!

1 Hjälp
2 En olycka har inträffat
3 Någon är skadad
4 Någon är akut sjuk
5 Hjärtat
6 Medvetslös
7 Drunknar
8 Det brinner
9 Överfall
10 Våldtäkt
11 Trafikolycka
12 Barn
13 Kvinna
14 Man
15 Ambulans
16 Räddningstjänst
17 Polis
18 Min mobiltelefon
19 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, många, hundratals, tusentals
20 Jättebläckfiskar

Eller vad tror ni?

PS Jag vet att det finns esperanto, ido, lojban och en massa andra internationella hjälpspråk. Men problemet med dem är att det är hela språk som ingen orkar lära sig. Det här språket skulle bara ha typ 20 ord och fraser, som man kunde lära sig på några timmar.

PPS Det coolaste internationella språket som någonsin har uppfunnits är Sol-re-sol, som man kan tala, måla, skriva, teckna, sjunga, humma, klappa och vifta med flaggor. Bland annat.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *