Vad är ett bokstopp? Det låter som nånting man snubblar över men i själva verket är det något folk lovar men inte kan hålla, nämligen att inte köpa fler böcker.

Men de kan inte rå för det! Ibland bara dras de in i bokhandlar och finner sig själva en halvtimme senare, rufsiga, med blossande kinder och omtumlade på gatan utanför och i handen har de en kasse med böcker. Inte ens experterna vet hur det går till. Det kallas spontaneous combooksion (ej att förväxla med spontaneous combustion där folk går upp i rök utan att mena det) och det hände mig häromdagen.

När jag kom hem öppnade jag kassen och där låg två noveller, en trilogi i pocket, en anteckningsbok och en gammal P. G. Wodehouse som jag hade lånat tidigare på dagen (den där med den arga svensken).

books
Bokstopp (den sorten man snubblar över)

Novellerna är Gnister av Linda Skugge och Ulf gråter av Martina Montelius, båda utgivna på Novellix.

Trilogin är en nyutgåva i pocket av Ursula K. LeGuins tre första böcker om Övärlden. Jag har redan två tidigare upplagor men de här var så fina! Och lätta!

Den gamla, den halvgamla och den nya ettan i hexalogin om Övärlden

Serien består egentligen av sex böcker, men jag har bara läst de fyra första och av dem älskar jag mest ettan, Trollkarlen från Övärlden. Här skriver snowflakes in rain om den fjärde boken, Tehanu.

Än så länge har jag bara hunnit läsa 42 sidor av The Girl On The Boat. Tyvärr följer det inte med tid när man köper böcker.

16 Replies to “Skugge, Montelius, LeGuin och Wodehouse”

 1. Bokhandlar, boklådor och antikvariat är lika farliga som garnaffärer. Inte hinner man läsa, inte hinnmer man sticka, allt man köper!
  Eller, jo det gör man ju, men då hinner man inte annat. Som av andra anses nödvändigt. Matlagning, lönearbete, städning.
  Så det gäller att prioritera rätt.
  Böcker och garn.

  Jag brukar jämföra böcker med toalettpapper. Ett helvete att vara utan. Det går, men det är inte roligt.

  1. Jag har förstått att vi är många! Vi kanske borde börja gå raska promenader tillsammans istället för att köpa böcker?

   1. Bra idé! Då kan vi också hålla koll på varandra så att vi inte läser medan vi går (vilket annars händer ibland, eller till och med när jag cyklar, men bara på tysta skogsvägar på landet, lovar!)

    1. Eller så läser en högt och de andra springer efter och försöker läsa över axeln!

     Cykla och läsa är förresten så nära zen man kan komma.

 2. Den som först kommer på ett sätt att sälja tid på köpet med böckerna förtjänar världsherravälde. :-)

  1. Jora Ullah! Men jag har aldrig någon tid när det är ostört så att jag kan lyssna fokuserat. Jag föredrar verkligen att läsa själv. Enda undantaget när någon i familjen läser högt för mig, då är man ju social samtidigt!

 3. O, vilka vackra Övärlden-böcker! Hur ska jag klara av att inte köpa dem?
  Femte och sjätte böckerna har jag översatt, men tyvärr har jag inte kvar några friex, så att du kan få. Men du kan få låna av mig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *