Jag städar köket, inte bara småstädar utan flyttar runt, möblerar om, sätter upp hyllor och får äntligen lite ordning och reda. (Så länge det nu varar.) När jag ska rensa hyllan med bakningsgrejer tar jag ett grepp om vaniljsockret, bakpulvret, potatismjölet med ena handen och tappar naturligtvis burken med bakpulver som går upp och ramlar ner i diskhon och över all den rena disken i stället. Medan jag sköljer och torkar disk i ett moln av bakpulver hör jag klart och tydligt min mormors röst: Lat piga bär hellre ihjäl sig än går två gånger.

Just det ordstävet var ett av hennes favoriter, och det stämmer så bra in på mig så jag hör henne säga det säkert en gång om dagen. Jag balanserar hellre tallriken med mackorna ovanpå tekoppen och klämmer fast tidningen under armen och öppnar balkongdörren och skvimpar te över hela golvet, än går två gånger. Jag staplar hellre två kartonger på varandra och får ont i ryggen, än går två gånger. Och så vidare.

Men min mormor hade många andra ordstäv som passade i olika sammanhang. Jag gillade när hon blev förskräckt över något och ropade: Burr, sa Kasper när han såg en naken häst!

Inte för att jag förstod vad det betydde riktigt, men det lät kul, och lite hemskt. Hur kunde en häst vara naken? Och vem var den där Kasper egentligen?

Bildgoogling på ”naked horse” ger detta resultat. Burr, verkligen.

Jag var en ständig källa till bekymmer för min mormor, ibland ven ordstäven kring öronen på mig. När som helst kan jag se henne spänna ögonen i mig och förklara att Små grytor har också öron. Den som viskar han ljuger. Det ska krökas i tid, det som krokigt ska bli eller Somliga straffar Gud meddetsamma.

Hon hade förstås uttryck för saker som var bra också. Det här var min älsklingsramsa som jag brukade reta mina kusiner med: Mina barn är vackra barn, stora ögon som katten. Grannens barn är fula barn, små små ögon som grisen.

Ja, min mormor var full av visdomsord. En annan gång ska jag berätta om henne, hon var en knepig människa på alla sätt. Men nu tillbaka till köket. När kvällen kommer får den late brått.

5 Replies to “Burr, sa Kasper”

 1. men herregud det är ju nick cave! jag älskar nick cave!
  kanske finns bilden eftersom han gjort den där låten ”black betty”. Det låter nästan som ”black beauty”.

 2. ”Det man inte har i huvet får man ha i benen” är ett av mina favvotalesätt, ofta tillämpat hos oss i vårt stora tvåvåningshus. Det gås mycket i trappan!
  (Skrivet i bilen på väg genom Motala!)

 3. Jag blev helt till mig när jag såg bilden eftersom det hände ett sammanträffande med Nick Cave bara dagar tidigare.

  Jag har en kompis och både han och jag har väldigt olika smak, men Nick Cave diggade vi båda två.

  Så en kväll när jag chattade med honom skulle jag bara kolla nåt modeklipp på aftonbladet tv innan jag somnade. Vips så dök Nick Cave upp med sin son och de gjorde värsta oannonserade intervjun med honom i klippet.

  Blir alldeles till mig bara jag tänker på alla dessa oväntade möten med Nick Cave.

  Men du har helt rätt. Hästen är brun, och inga band med Black beauty är möjliga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *