Varje onsdag går jag på qigong hos Ingrid Frideborgsdotter. Det är en av veckans bästa timmar och jag skulle dö om jag inte fick gå dit tror jag. Men nu var det inte det jag skulle skriva om, utan om Ingrids och fotografen Maja Suslins fantastiska bok och livsprojekt: Qvinna i världen.

Ingrid och Maja bestämde sig för 14 år sedan för att lära känna en ung kvinna i varje världsdel, och skildra hennes vardagsliv under 50 år, i text och bild. På hösten 1998 reste de till Sydafrika och träffade Jasminah, och bodde hos henne och hennes familj i en månad. 1999 lärde de känna Hoang lan Huong i Vietnam, året därpå träffade de Santusa Atahuichi Choque i Bolivia. 2001 följde de svenska Vilda Kvist, 2002 reste de till Cooköarna och bodde hos Toumiti Matangaro Makita. Två år senare fick de kontakt med Larina Pelbath från USA.

Planen är att åka tillbaka till varje kvinna en gång vart tionde år. Än så länge har de hunnit med ett till besök i Sydafrika hos Jasminah. Projektet kommer att vara fullbordat år 2046. Fatta! Femtio år och minst sex kvinnor. Vilket roligt och spännande uppdrag de har gett sig själva!

Nu har resorna blivit en mycket vacker bok, med Majas bilder och Ingrids texter. Jag lottar ut två ex av boken, och du kan vinna den om du skriver i kommentarerna och svarar på frågan: Vilken plats skulle du helst vilja bo på, utom där du bor just nu? Du får gärna beskriva varför också. Om det blir fler än två som svarar väljer jag enväldigt ut vinnarna.

PS/ Jag var på kombinerad fotoutställning och utgivningsfest för boken för ett par veckor sen. Maja och Ingrid visade bilder och berättade bland annat om bakgrunden till projektet, nämligen att Ingrid hade drabbats av insikten om hur få kvinnoöden som skildrats genom historien, jämfört med berättelser om män.

Sedan bad de publiken att ställa frågor. En äldre man ville genast fråga flera olika saker, och hans sista fråga var: Varför var det bara kvinnorna som fick vara med i boken? Varför inte deras manliga släktingar? Ingrid förklarade igen att de ville fokusera (för omväxlings skull) på kvinnor, och att männen visst var med här och där, om än i bakgrunden.

Mannen såg skeptisk ut. En annan äldre man kunde inte heller släppa känslan av att blivit orättvist behandlad, och frågade: Men hur tänkte ni, när ni valde att skriva om sex kvinnor, i stället för tre kvinnor och tre män? Visst måste ni ha övervägt det i alla fall?

Egentligen var det kanske sorgligt, men jag tyckte ändå att det var lite lustigt också. /DS

14 Replies to “Bokutlottning: Qvinna i världen”

 1. Enkelt! Någonstans i Afrika, kanske Gambia eller Zanzibar. Där är värmen konstant, finns ingen stress, alla är vänliga och maten är god. Man kan klara sej på en billig peng och man behöver inte en massa saker. En flaska vatten, shorts, t-shrit och sandaler är det enda som behövs. Ägodelar är sekundärt.

 2. Västindien för klimatet. Allra helst på Jamaicas västkust. Soon com mon och irie är vad alla människor skulle behöva en dos av då och då.

 3. Jag vill bo i Bhutan! Det finns något extremt tilltalande med ett land som proklamerar att samhällsreformer och styrning ska inriktas på allas största möjliga lycka.

  Plus att man inte haft tv förrän på 2000-talet och att man förbjudit plastpåsar.

  Vackra omgivningar är förstås alltid ett plus, och buddism är en hygglig livsfilosofi.

 4. Oj vad många som har svarat! Och nu kom jag på att jag inte satte någon tidsgräns för utlottningen. Men i morgon ska jag bestämma vilka som vinner. Det kommer att bli jättesvårt.

 5. Jag skulle vilja bo längre söderut än nu, troligen i Stockholmstrakten, kanske i nån av de större städerna som ligger inom högst tjugo mils radie från Stockholm. Jag vill bo närmare Stockholm därför att jag har nästan alla mina vänner i Stockholm eller inom högst tjugo mils avstånd därifrån.

  Och även om jag bor längre ifrån Stockholm så bör det vara söderut, för stockholmare och andra lider av en mycket märklig åkomma: De tycker att det är MYCKET längre till allt som ligger norrut. Så även om jag då bor 40 mil söder om Stockholm skulle jag antagligen få fler besök från mina vänner än nu, när jag bor 40 mil norrut.

  (Om det bara är textmängden som avgör tävlingen så ligger jag bra till hittills. Och jag vill väldigt gärna ha den där boken. Dj-a gubbar, för övrigt.)

 6. Min dröm är en kombination: Paris under hösten och vintern. Storstad, människor, caféer, argumenterande. Västerbottens inland vår och sommar. Ljus, snö, hjortron, stora skogar, tystnad.

  Byte vid sisådär andra veckan i Mars och i mitten av september. Låter perfekt för mig. Låter som världens chans nu när jag funderat ett tag på var jag skulle vilja bo! (varför är mitt verifierigsord sumpa?)

 7. Oj, förlåt! Jag skulle ju ha dragit vinnarna igår, får skylla på förkylningen som haft mig i sitt grepp. Men idag känner jag mig lite bättre.

  MEN jag kunde inte bestämma mig för vem som skulle vinna eftersom alla hade så övertygande argument. Därför skrev jag era namn på små lappar, la dem (inte i ett plommonstop men) i ett enormt stort glas och bad en helt oförstående familjemedlem att fiska upp två lappar.

  Och de två vinnarna är

  CRUELLA och GENERELL!

  Hurra! (oerhört suddigt bildbevis här, jag måste verkligen skaffa en mobil med bättre kamera nån gång)

  Så fort jag blir frisk ska jag gå till posten och lägga böckerna i varsitt fint tjockt grönt kuvert. Vänligen maila mig edra bostadsadresser till anna.tosssnabelagmail.com. Eller stäm träff med mig, exvis på nygamla Cafe Sodom härnere på gatan.

  Och ni andra, som också borde ha vunnit eftersom ni är världens bästa utlottningssvarare, ni har en ny vinstchans inom kort då jag lottar ut ett ex av Hillevi Wahls ”Hungerflickan”.

  Tack alla som var med! Nu börjar mitt huvud kännas varmt och konstigt igen så nu ramlar jag tillbaka ner i soffan.

 8. Anna – hurra! Vad glad jag blir, jag är verkligen ingen turknutta när det kommer till spel och dobbel:-)

  Jag tar gärna en fika på Sodom när du tillfrisknat! Sätter mig i samband med dig på nåt sätt!

  Krya!

 9. Jag är chockad! Jag vinner ju aldrig nåt, HURRA för mig och Anna Toss boklotteri! :D
  (hoppas nu inte detta innebär att vinden vänder och jag får aska i håret och otur i kärlek…)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *