I Nürnbergprocessen, den första av Nürnbergrättegångarna, ställdes krigsförbrytare från Nazityskland inför rätta. Idag finns Geneve- och Haagkonventionerna för att i möjligaste mån förhindra att krigande stater skadar och dödar oskyldiga eller beter sig mer bestialiskt än vad som anses absolut nödvändigt. Det finns de som är emot konventionerna och som anser att FN inte ska lägga sig i enskilda staters affärer, men man skulle ju kunna tro att regeringen i Israel inte skulle höra till dem.

Men så är det i alla fall. Israels premiärminister Ehud Olmert har lovat att alla israeliska soldater som deltog i det tre veckor långa kriget mot Gaza ska garanteras åtalsimmunitet. Israeler ska alltså inte kunna ställas inför rätta för krigsförbrytelser.

– Befälhavare och soldater som skickades till Gaza måste få veta att de går fullständigt säkra från olika tribunaler och att Israel ska hjälpa dem och skydda dem, sade Olmert i söndags enligt DN.

Läs vad andra skriver om , , , ,

3 Replies to “Israels premiärminister skiter i konventionerna”

  1. Ont i magen får jag av sånt …Månntro storebror på andra sidan Atlanten fortfarande kommer att hålla Israel om ryggen?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *