En ung vän har skrivit en debattartikel om FRA som han kommer att skicka till tidningarna idag, han har likt många andra fått ett litet hopp om att det faktiskt går att förändra, går att göra sin röst hörd. Jag läste texten och tyckte att den var bra, den tar upp en viktig sak som inte så många verkar tänka på: att det får farliga konsekvenser om man driver igenom en lag som är så lite förankrad hos folket. Ett utdrag ur artikeln:

”En av de mest bekymrande aspekterna av den nya FRA-lagen är det oerhört ogenomtänkta sätt på vilket politikerna tycks ha kommit fram till beslutet att rösta igenom den. De är enligt deras egen utsago i många fall osäkra på om de gör rätt. De har inte ens kommit i närheten av att förankra eller bygga upp stöd för den varken hos allmänheten eller i staten.

Dessa omständigheter är de värsta tänkbara inför ett lagförslag. Att stifta en lag är en mycket stor sak, vars effekter är permanenta och som aldrig någonsin kan tas tillbaka.

Tillämpningen av lagen kan teoretiskt stoppas – FRA som myndighet skulle till exempel kunna läggas ner av en framtida regering, och militär underrättelsetjänst i allmänhet skulle kunna regleras. Men tillvägagångssättet – att driva igenom ett lagförslag mot folkets vilja – blir prejudicerande.

Vårt politiska system har alltid byggt på förutsättningen att lagar ska stiftas med en stor försiktighet och endast efter ytterst noggran övervägning. Om FRA-lagen går igenom blir det inte bara oändligt mycket lättare att få igenom liknande eller ännu värre lagstiftning i framtiden, den kommer även att för alltid skänka handlingsutrymme åt övervakare och polismyndigheter som kan peka på den för att berättiga tvivelaktig verksamhet.

Att låta FRA-lagen stiftas är inte bara att låta politikerna få sin vilja igenom i ett fall. Det är att för evigt sänka ribban för myndigheterna i sina betänkligheter om folkviljan, människors integritet, om offentligt ansvar, om offentlig tjänst och om etik i allmänhet.”

Om den inte kommer in i tidningarna har ni i alla fall kunnat läsa en del av den här. Glöm inte att gå till Riksdagshuset för att lyssna på debatten i morgon, och till demonstrationen vid voteringen i övermorgon!

Läs vad andra skriver om , , , , , , , , , . Pingat till intressant.se

3 Replies to “Om att driva igenom en lag mot folkets vilja”

  1. Bra artikel.Regeringar har tyvärr sänkt ribban förr. Kärnkraften försökte man först driva genom snabbt, utan att folkviljan skulle hinna vakna. Nu vet vi hur det gick med FRA. En chock.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *