Allt möjligt dök upp i flytten, gamla pärmar, bilder och lappar som jag hade glömt. Bland annat de här skisserna till olika uppfinningar som jag gick och önskade mig när barnen var ganska små, och som jag tänkte att jag skulle uppfinna en dag när jag fick massor med tid över.

uppfinningar_01
Uppfinning #1. Klicka för en större bild.

# 1: Det här är en badkarsstol för bebisar. Man hänger fast den på badkaret och sätter bebisen i den när man ska bada tillsammans. På det viset kan bebisens förälder också få bada varmt, istället för att sitta i bottenskyla och halvt frysa ihjäl.

uppfinningar_02
Uppfinning #2. Klicka för en större bild.

# 2: En återsnurrande sladdosa till telefonen, där sladden snurrar tillbaka automatiskt när man släpper efter. Varför är inte alla sladdosor såna?

uppfinningar_03
Uppfinning #3. Utan PROBLEM och smulor!!! Klicka för en större bild.

# 3: Ett svängbart nattduksbord som bekvämt går att svänga in över sängen när man vill äta frukost in bed.

uppfinningar_04
Uppfinning #4. Klicka för en större bild.

# 4: Hastighetslampor på bilen som tänds om man kör fortare än en viss hastighet. (Det här finns redan i Japan, tydligen.)

uppfinningar_05
Uppfinning #5. Klicka för en större bild.

# 5: Barnsäng med höj och sänkbar sängbotten, alternativt (5 b) förkylningsmadrass. Alla som försökt pallra upp en förkyld bebis eller småunge med kuddar vet vad jag menar.

uppfinningar_06
Uppfinning #6. Klicka för en större bild.

# 6: Infälld strykbräda, fälls enkelt upp ur arbetsbänken i köket

# 7: Rullgardin för barnvagnen

# 8: Åkpåse med axlar så att barnets överdel inte heller fryser

# 9: Påslakan med roliga historier (det är äldsta sonens idé, han var typ fem år då)

# 10: Supertygblöja (det var mannens idé, men han kommer inte längre ihåg vad han menade)

# 11: Nappflaska med inbyggd termometer.

musiksnurra Det finns fler ljusa idéer där de här kom från:

Cykelljud – en manick som man fäster på cykelhjulet så att cykeln ger ifrån sig ett svagt svischande, klingande ljud när man kommer trampande. Kommer ni ihåg de där leksakerna som man tryckte ner handtaget på upprepade gånger, liksom pumpade igång, så att de började snurra och låta? Det ljudet.

Nattbläck, självlysande bläck (eller tryck), eventuellt med tillhörande sänglampa eller pannlampa med ljus som gör att bläcket/trycket syns, så att man kan skriva och läsa i mörkret utan att störa andra.

Smart duschdraperi. När man inte duschar är det genomskinligt, så att lättskrämda tonåringar törs gå in i badrummet utan att behöva fasa för mördaren i badkaret. Så fort man blöter ner det blir det ogenomskinligt, så att den blyga viol som duschar inte behöver visa sig i all sin violighet.

Personliga nummer i hemtelefonen. Om du skulle ringa till oss skulle det låta så här: Hej! Du har kommit till familjen Toss och Finnsiö. Vill du prata med Anna, tryck 1, Vill du prata med Julia, tryck 2 (och så vidare). Om du då tryckte 1 så skulle det pingla en särskild Anna-signal här hemma, en Julia-signal för Julia och ja, du fattar.

Och lite andra grejer, fast några är så fiffiga så dem kanske jag ska hålla på lite till.

Fast nu har jag insett att jag aldrig kommer att få tid över, eller bli en berömd uppfinnare. Vad jag verkligen skulle behöva är en slags idébank, ett svenskt mellanting mellan Interesting.org och Global Ideas Bank. Ett ställe där man kunde parkera sina (mer eller mindre) lysande snilleblixtar och hoppas att någon gjorde sig en hacka på dem en dag, så att man kunde få tio procent insatt på sitt bankkonto – eller att de kunde göra världen till ett bättre ställe så att man fick lite uppgradering av sitt karma.

Troligen är inte det här så väldigt ovanliga eller lysande snilleblixtar – troligen har säkert tusen småbarnsföräldrar fått dem före och efter mig. Därför skänker jag dem till härmed världen och hoppas att någon annan ska veta hur man sätter ihop skruvar och muttrar så att det blir som man vill. Lycka till!

Andra bloggar om: .

12 Replies to “En bunt med uppfinningar”

 1. Jag bara fylls av en stor, ren och skär lyckokänsla när jag ser dina teckningar.

  (Jag uppfinner tyvärr komplett onödiga saker, som oanvädbara krokar, halva dörrar och strumpstoppare som ingen behöver eftersom ingen stoppar strumpor.)

 2. Vad bra att du blir glad, då var ju uppfinningarna till någon nytta iallafall !
  Kan du inte göra en teckning av den oanvändbara kroken? Den låter intressant :)

 3. Det finns ju en idébank för svenska uppfinningar, men jag kan inte för mitt liv komma ihåg adressen till hemsidan.
  Jag har imånga år gått omkring med en speciell sektion i filofaxen just för idéer och skisser i stil med dina.

 4. Aha! Säg till när du kommer på namnet. Jag hade kontakt med Uppfinnarföreningen för många år sedan, men det var så dyrt och krångligt allting.

 5. det ena genialare än det andra!
  obs höja sängens huvudända behöver kompletteras med höja-fotändan manick eftersom barnet annars bara glider ner o hamnar på tvärsen i slutet av nerförsbacken!

 6. Uhmm.. några ideer var grymt bra dock kan du göra andra rika på att avslöja ideer.. eftersom en ide kan generera en annan ide hos en annan.. typ som mig just nu… som ja tänker utveckla.. tack :D

 7. Har sett några av dina grejer på idepedia.se och vill bara säga att jag hoppas innerligt att du lagt upp alla dessa fantastiska idéer där. Själv älskar jag nattygsbordet med utdragbart bord. Jag vill ha!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *