När jag kastade mig in i taxin igår klockan 04:47 med strumporna i handen skrattade taxichaffisen vänligt och sa att han hade sett värre, senast förra veckan en karl som kom flängande i byxor och bar överkropp. Jag berättade inte att jag sånär hade missat både taxin och tåget för att jag ville blogga bara lite till, klockan fyra på morgonen. Det låter skumt på något vis, särskilt om man inte känner till vad blogga är.

Sedan hoppade jag på bloggtåget. Det skulle gå till Grythyttan och jag skulle få åka första klass, hurra! då skulle jag få vara lika tuff som Lotten och tågblogga.

taganna3
Denna suddiga bild föreställer mig själv, tagen av mig själv med min mobil för att få med mig själv, datorn och tåget på samma bild. Suck. Tittar man noga efter ser man dessutom vilken Lotten-wannabe jag är.

Tyvärr gick det inte så bra för det var något fel med koden som jag fått, och sen när jag fick en ny skakade tåget så mycket att trådlösa-usb-pluppen hoppade ur, och sen var vi framme i Örebro och då var förstaklassresan slut. Och inte hade jag fått någon smörgås av smörgåsflickan heller, för min biljett var tydligen inte en riktig, äkta blåblodig förstaklassbiljett utan en slags billigare variant som man kunde fnysa åt.

spilled letters
Stationshuset i Örebro luktar kiss, och någon hade tappat sina bokstäver.

Men sen kom jag fram till Grythyttan och fick veta att jag skulle få bo (logga in, höll jag på att skriva) ovanpå en bokhandel! Titta själva, det är världens raraste bokhandel och en liten lägenhet högst upp med tre rum och kök.


Liten bokhandel komplett med snäll bokhandlarfamilj.

Snälla bokhandlardamen sa att jag fick välja rum själv. Gissa vilket jag valde?

rum1 rum2 rum3

Sen hade jag första kursdagen, av tre, och det gick bra. (Jag föreläser om internet, skrivande och bloggar för folk som går en multijournalistkurs i Grythyttan.) Vi pratade om hur man hittar sina läsare på webben, och vad det är som skiljer pappersläsarna från webbläsarna.

nattutsikt
Här blev det.

På kvällen var jag supertrött. Sängen var skön och utanför fönstret slår tingshusklockan varje hel och halvtimme. Precis när man ska somna passar den på att slå elva ganska envisa slag. En annan gång slog den tjugosju, men det kan ha varit en dröm.

Idag på kursen har vi nästan bara pratat om att blogga. Efter lunch fick alla sätta igång och göra varsin blogg. Ingen av hade någon egen blogg tidigare och de flesta visste knappt var det var (en kursare frågade mig om ”blogg” var ett ord jag hade hittat på själv).

Det slog mig först efter en stund (och jag kände mig minst sagt fräck när jag tänkte på det) att de tvingades lära sig på några timmar det som tog mig flera månader att förstå. Ändå blev deras bloggar supercoola!

Nu sitter jag kvar ensam i datarummet och bloggar för mig själv (men hör bara hur sorgligt det låter) och när jag är klar ska jag traska iväg i snömörkret till min lilla bokhandelslya som inte har någon uppkoppling alls, bara en tv med två kanaler och en hel hylla full med böcker som man får låna och tillochmed behålla, om man inte har läst klart dem.

Jag har pratat mycket idag om hur skön webben är och hur mycket kul och socialt det finns därute. Och ju mer jag tänker på det desto häftigare blir det, att man faktiskt kan lära sig saker och få nya tankar och ny kunskap och nya vänner, tillochmed såna som man träffar ibland, eller som bara ljusar upp ens tillvaro genom etern. Halleluja! Jag kanske skulle bli bloggpredikant?

7 Replies to “Jubelsång från Grythyttan”

 1. Jomen, det där har man varit med om: att sitta och dregla på de andra i första klass bara för att jag inte har slagit på stort och beställt den dyraste biljetten ett halvår i förväg. Jag fattar inte riktigt vad jag gör för fel, för jag försöker alltid att beställa så dyrt som möjligt för att få så mycket mat som möjligt.

  Trick 1) i första klass: se till att du hamnar LÅÅÅNGT från den gigantiska, illaluktande sopsäcken som står vidöppen strax bredvid kaffetermosarna.

  Trick 2) i första klass: kasta dig fram till frukt- och godisskålen när tåget startar, annars tar det godaste slut innan du ens har tänkt godistanken.

  Trick 3) i första klass: betala fakturan innan du åker — annars funkar inte internetuppkopplingen. I och för sig kan du då knata iväg till restaurangvagnen och där visa upp biljetten och få en ny internetkod, men det är ju coolare när det funkar från första stund.

  Nu vill jag ha en preview-knapp här!

 2. Men ibland är första klass BILLIGARE än andra klass, på grund av att SJs biljettprissystem är sp extremt styrt av tillgång och efterfrågan … ibland skiljer det bara några kronor.

  Men SJs internetuppkoppling är – ens när man har rätt kod – också rätt seg och opålitlig, går ner med jämna mellanrum.

 3. Jonas och Lotten, om jag åker första klass igen ska jag tänka på era kloka råd. Man kanske ska lära SJ att blogga och ta betalningen in natura, så att säga?

 4. Lars Anders, det löjliga är att jag inte ens var i Grythyttan. Varje gång jag sa ”… här i Grythyttan” såg folk så konstiga ut, och till slut sa nån: ”du menar här i Kopparberg”. Av nån anledning hade inte uppdragsgivaren berättat att vi var på en filial till skolan, och att filialen låg i Kopparberg. Så svaret på din fråga är nej :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *