** Uppdaterat 2 november **

P1-programmet Boktornet ska läggas ner, och ingenting kommer i dess ställe. Styrelsen i Sveriges författarförbund är arga och har idag mailat vd:n Peter Örn och programdirektören Eva Blomquist på Sveriges Radio:

Vi hör med oro att ni planerar att lägga ned Boktornet från årsskiftet. Det innebär att ett stort litteraturfönster stängs inom public service. Boktornet producerar 4 program/vecka 52 veckor/år. Det handlar om en presentation och en lyssnarupplevelse baserad på minst 200 böcker. Boktornet har blandat gammalt och nytt, klassiskt och populärt. Att man väljer att ”riva” Boktornet och inte ersätta det med något annat är för oss obegripligt – speciellt som litteraturintresset är starkare än någonsin. Det finns heller ingen argumentation bakom nedläggningen. Att ”tablån är full” är bara tomma ord.

Vi motsätter oss inte förnyelse och förändringar men det sätt på vilket ledningen för SR nu genomför dessa förändringar blottar en allvarlig brist på idéer om vad som ska komma i de nedlagda programmens ställe.

Boktornet behövs för att ge publiken en möjlighet till nya och oväntade litterära möten. Boktornet är ett program som gör att folk sen går till biblioteket och lånar böcker. Lägg inte ner Boktornet.

Uppdatering: Jag fick ett mail från programdirektör Eva Blomquist. Hon skriver så här:

Inför 2007 finns programmet inte med i programtablån för P1. Anledningen är att P1-tablån skall genomgå några få förändringar där några program skall ge plats åt andra. Det är ett led i en kontinuerlig utveckling, som Sveriges Radio genomför inför varje verksamhetsår.
Jag har förståelse för att det leder till besvikelse för de lyssnare, som är fästa vid speciella program. Det är svårt att undvika att förändringar också drabbar.

Låt mig försäkra att Sveriges Radio inte kommer att minska andelen litterärt stoff i sitt programutbud. Dels är det en tydlig del av vårt public service-uppdrag, dels är det ett värdefullt inslag i programmen, som vi vet att många lyssnare uppskattar.

För att bättre tillfredsställa den litteraturintresserade radiopubliken har det länge varit en ambition hos Sveriges Radio att erbjuda lyssnarna alla de uppläsningar, gamla och nya, som finns i vårt arkiv.
Vi vet att lyssnarna i allt större utsträckning vill lyssna när det passar deras övriga vanor. Ett sätt att underlätta detta vore att göra uppläsningarna nedladdningsbara via SR-webben. På samma sätt skulle också ett radiobibliotek kunna skapas för barnen. Det skulle underlätta för barnen och deras föräldrar om radions alla sagor och berättelser fanns tillgängliga för lyssning på SR:s barnwebb. Vi hoppas att det ska bli möjligt, för litteraturens och för lyssnarnas skull.

Ingenting om hur Boktornet ska ersättas alltså, men ett avledande halvt löfte om modernare barnradio.

Andra bloggar om: , ,

3 Replies to “Boktornet försvinner”

  1. Så det är inte bara jag som toksaknar boktornet. Jag hade helt missat att ett av mina absoluta favoritprogram skulle försvinna från tablån. Jag har varit ute och rest en helt del och knappt hunnit lyssna p radion men denna vecka har jag troget slagit på radion för att få höra något spännande läsas upp och då har det varit något helt annat. Blev förvirrad och var tvungen att kolla upp saken idag och slogs av det hemska faktumet att Boktornet är BORTA. Bloggade om saken idag (men det går ju inte att skriva URL:er i din kommentarsruta så vill du lädsa får du leta dig fram till Var tog mitt boktorn vägen?)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *