Organisationen IFOAM höll världens första konferens om ekologisk djurhållning i förra veckan.

Där kom det bland annat fram ett exempel på att ekologisk produktion faktiskt har betydelse för både djurs och människors hälsa. En studie visar att en viss typ av bakterier som är vanliga i fågeluppfödning har utvecklat resistens mot den antibiotika, av typ fluorokinoloner, som tillsätts i fåglarnas foder för att bekämpa salmonella.

”I studien hade 46 % av campylobacterna hos konventionell kyckling och 67 % hos kalkon resistens mot den här typen av antibiotika. I den ekologiska uppfödningen var det endast 2 % av campylobacterna som visade denna antibiotikaresistens. De ekologiska uppfödningssystemen bidrar alltså till mindre hälsorisker både i human- och djurhälsa”, skriver Ekolantbrukarna i sitt nyhetsbrev.

Andra bloggar om: , , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *