Frågan jag fick av Wohoo! i Bloggstafetten var: Borde vi förbjuda våldsamma filmer och datorspel?

Om frågan betyder: Bör Sverige lagstifta mot våldsamma filmer och datorspel, förbjuda försäljning och distribution?, så är mitt svar nej.

Saker försvinner inte bara för att man förbjuder dem. Tror man det så biter man sig i foten. Trots att till exempel rattfylleri, barnaga, bankrån och diskriminering är förbjudna finns det fullt med folk som kör berusade, slår barn, rånar banker och kastar ansökningarna från jobbsökande med konstiga namn. (Inte allt på en gång, men ni fattar grejen.) Jag tror inte jag kan komma på en enda sak som inte finns bara för att den är förbjuden.

Jag tror dessutom att alla försök att kväva eller marginalisera obehagliga människor, grupper eller företeelser bara har motsatt effekt. Det förbjudna blir ännu mer lockande, de marginaliserade känner sig ännu mer motiverade. Uppfinningsrikedomen när det gäller att få sin vilja igenom trots ett förbud är oändlig.

Om frågan däremot betyder: Borde föräldrar förbjuda sina barn att se våldsamma filmer eller spela våldsamma datorspel? – då är mitt svar mer njaa

… jag tycker visserligen att man ska stå för sina åsikter som förälder, och man kan självklart bestämma att man inte vill finansiera våldsamma spel/filmer eller låta dem finnas i ens hus –

men jag tror ändå att det alltid är bättre med diskussioner. Det enda sättet, absolut enda sättet, att få ett beslut fast och ärligt förankrat hos någon annan är om de själva förstår och respekterar varför man tycker och känner som man gör. Och man kan inte utgå från att det är man själv som har rätt – det har man kanske, men det är fel ände att börja i.
Fråga hellre barnet vad han eller hon själv anser om våldsamma filmer eller spel. Är de roliga eller spännande? Varför är de inte läskiga? Känner h*n sig aldrig påverkad efter att ha sett/spelat? Kan h*n förstå förälderns ångest inför spelet/filmen? Kan h*n tänka sig att låta bli att titta eller spela – iallafall inte så ofta?

Chansen att barnet tröttnar på filmen eller spelet snabbare ökar markant om man har haft en sån diskussion, än om man förbjuder, låser in och stänger av.

Därmed överräcker jag pinnen till Aronjakob med frågan: Vem skulle du ge Nobelpriset i litteratur, och varför?

8 Replies to “Borde vi förbjuda våldsamma filmer och datorspel?”

 1. Jag undrar lite över vad som ligger bakom frågeställningen. Eller nej, det gör jag inte, för jag ANTAR att det finns ett antagande om våldsamma filmer och dataspel som farliga.

  Som vuxen konsument så måste jag hävda att mitt fascination för läskiga och vidriga saker i den fiktiva världen inte visar sig som nåt stört beteende i mitt agerande. Vad jag vet. ;)

  Jag har haft svårt att tro att en våldsam film skulle kunna FÅ ett barn att agera våldsamt, men att det däremot, om det redan har såna tendenser, kan påverkas och avtrubbas.
  Men ju äldre jag blir, desto mer osäker blir jag.

  Detta med olika typer av missbruk och destruktiva beteenden verkar så utbrett att man knappast kan se det som enskilda avvikelser längre.
  Barn verkar leva ett mer hänsynslöst och rått samhälle än det jag växte upp i och kanske testar de sina gränser mer än man själv gjorde som barn. Härdar sig genom att exponera sig för saker, för att visa sig orädd. Dessutom verkar de så isolerade från vuxnas omsorger att de tvingas bygga upp ett eget moralsystem som föräldrarna aldrig ens märker av.
  Oj, det här blir lånt, jag får kapa här.

  Jag tror inte heller på förbud. Men jag tror att föräldrar ofta har sämre insyn i sina barns liv än de vill tro.

 2. Inlägget var bra och jag håller med, framförallt om att föräldrar och andra vuxna har ett stort ansvar som jag anser bör påpekas så ofta som det bara går då jag tror att det kanske anammas en vacker dag i så fall. :-P
  Vill bara sticka in en liten sak. En del saker tror jag MÅSTE förbjudas och då faktiskt för individens eget bästa. Ja, nästan så jag spyr när jag låter som alla samvetens storebror själv men jag baserar tankegången på mina egna erfarenheter som en gång aktiv alkoholist. Jag kom aldrig dithän att jag fastnade i några förbjudna droger, och det var i mitt fall helt klart på grund av att det var rent olagligt. Visst kom jag dithän att min moral och etik slog knutar på mig när jag var ”sugen” men mitt rättspatos hindrade mig.
  Bara ett exempel. :o)

 3. Tack Aron! Soledude: Bra att det hjälpte dig, men det är så många som inte bryr sig om förbud att det inte räcker som enda sätt. Tack för att du läste och svarade!
  PS Aron: Jag har svarat hos dig.

 4. Jag har sett våldsamma filmer och spelat våldsamma spel i hela mitt liv. jag anser att jag själv är ett levande exempel på att det inte gör någon skada.
  Jag har inget direct våldsamt beteende och jag slåss aldrig.
  jag tror inte att våld kan lösa majoriteten av dom situationer som folk nyttjar det i.
  sammtidigt är det dom som inte kollar på våldsfilm eller spelar data som ofta är dom ”tuffa” grabbarna.
  Det är ju töntigt att spela data och kolla på film….
  Samma sak med hårdrock, återigen jag slåss alldrig men hårdrocken har ju blivit stämplad som satanist/mördar musik och undertiden springer rappande tonåringar runder o slåss varje helg.
  Jag tror allt bara handlar om att få utlopp av sina kännslor. vi behöver inte slåss för vi kollar på våldsfilm och spelar data istället. jag tror också att vissa våldsfilmer har en viss avskräcknings effeckt för användandet av våld i verkligheten.
  Filmer där du ser konsekvenserna istället för filmer som inte visar något alls känner jag är nyttigare.
  fan det var ju lite äckligt eller haha så coolt det va när han sköt han med det geväret. ja det var vell vad jag hadde och säga. ha det så trevligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *