Äldste sonen fyllde år igår och var hembjuden på middag tillsammans med det äldre gänget (mormor och farmor och sånt). Två av tonåringarna berättade att de nyligen gått ur kyrkan och det blev en intressant diskussion om vad kyrkan, både i andlig och fysisk bemärkelse, betyder för olika personer.

Tonåringarna hade nog föreställt sig att församlingspersonalen skulle vara mer ovillig att släppa taget – antingen bevekande (ni får ett gratisår på köpet om ni stannar!) eller hotfull (stick och brinn då, förtappade hedningar), men det var idel soliga leenden på pastorsexpeditionen, och efter några dagar kom det hem varsitt tjusigt diplom som de har satt upp i sina rum.

Det viktiga är ju såklart inte om man är medlem eller inte – man får visserligen inte konfirmera sig, gifta sig eller döpa sina barn i kyrkan men man kan ju vara troende ändå, och gå i kyrkan om man vill. Men frågan är hur kyrkan ser på inträdet i himlen för icke-medlemmar? Och om man nu inte får komma in i himlen, kan man ändå riskera att hamna i helvetet? Finns överhuvudtaget helvetet, om inte himlen finns?

Äldste sonen var inte orolig för sina yngre syskon: ”Det kan inte vara så att det bara finns två platser att välja på. Titta bara på de fallna änglarna, Dante som irrade omkring på alla möjliga ställen eller Sankte Per – han har ju en helt egen tjänst. Om jag hamnade hos honom skulle jag höra vad det fanns mer för avdelningar att välja på.”

Jag tror egentligen vare sig på himmelriket eller helvetet i biblisk mening, men det är ändå ganska kul att föreställa sig hur Sankte Per skulle reagera om han öppnade porten och man inte genast steg in. Med tanke på den nya, individualistiska generationen kanske det blir vanligare att man vill ha mer info innan man tackar ja till de evigt gröna ängderna.
– Hur dags serveras frukosten?
– Är kuddarna mjuka?
– Jag är pollenallergiker, har ni sanerade rum?


Andra bloggar om: , , ,

2 Replies to “Himmel och helvete”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *