Mina barn är hemma i sommar – vi är hemma allihop och de är så stora så de kan roa sig på egen hand. Det betyder ganska ofta att de sover länge på mornarna, sitter framför datorn och pratar i telefon. Men ibland kommer de iväg på bad, utflykter, övernattningar och andra roligheter.

Häromdagen ville en av dem ha med mig på en långpromenad på Gärdet. Det var en fin promenad, lång och solig. hoppa i hö!Jag gick och funderade på en sak när vi gick längs Djurgårdskanalen, och det var alla somriga saker jag var med om som liten, som mina barn kanske aldrig kommer att få uppleva.

Min mamma var ensam med mig och jobbade hela somrarna, så jag var utackorderad till snälla människor på olika ställen.

– På Gunnarstorp i Småland kunde man hoppa ner från ett höloft i en höstack, vilket jag och de lokala kidsen gjorde med stor energi. På samma ställe åkte vi höskrinda, uppflugna i höet.

– På Iniö i Åbolands skärgård rensade jag betor, skeppade får till en ö för sommarbete och tvättade trasmattor i havet. På lördagarna fick jag följa med på logdans (fast jag egentligen var för liten) och hjälpa till att hälla potatismjöl på logens golv så att det skulle bli halt och bra att dansa på. Sen fick jag hålla Stina-Maj i handen på vägen hem så att inte karlarna försökte dra ner henne i gräset, och hjälpa henne att vakta sin yngre bror så att han inte skulle slåss med de andra unga männen som också hade brännvin och kniv.

sjostjarna– På Käringön satt jag med de andra ungarna och lyssnade på fiskargubbarnas historier, och lärde mig att dyka i salt, kristallklart vatten där man kunde se sjöstjärnorna på tre meters djup när solen lyste.

Det låter som om det här var för hundra år sen, men det var på 70-talet. Finns det fortfarande logdanser, klart vatten och höstackar att hoppa i?

Andra bloggar om: , , , ,

PS När jag letade efter en höstacksbild hittade jag bara plastrullar. Till slut hittade jag bilden ovan på Flickr, där jag fick lov av Dr Fujitronic att låna den.

6 Replies to “Hoppa i höstackar”

 1. Åh, jag hoppade också i höskullar på 70-talet, så jag hade utslag över hela kroppen, men herregud vad det var befriande i terapeutiskt syfte…*s*

 2. It’s a pity, that i don’t understand a word of your blog, but the haystack sure brings sweet memories back to me.Me and my friends (in Germany) had our hideout in a big haystack. We had the ”floor” covered with numerous comic books, which we weren’t allowed to read.We spent whole days in the hay, with the sun peeking through the cracks and dusted windows… ah, sweet memories!
  Thanks for apropriate credit and linkback, Dr.F.

 3. Vad härligt det låter!
  och
  Vilka härliga bilder! Jag tittade in hos Dr Fujitronic, och hittade jättevackra bilder. Maskrosor till exempel.

 4. Visst var det maruschka? Vi hoppade från ett ganska högt loft, det killade i magen varje gång man slängde sig ut …

  Dr F, having a haystack house sounds dangerous and wonderful!

  Nilla, jag håller med, hans bilder är overkligt snygga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *