Fredrik Livheim är psykolog och jobbar i Kometprogrammet. Han menar att det finns strategier för att få samarbetet i familjen att fungera smidigare. En av dem är uppmaningar istället för tjat:

Med hjälp av genomtänkta uppmaningar kan tjatet minska.

1. Förbered – Tala om i god tid vad som väntar, så att personen fårmöjlighet att i lugn och ro förbereda sig.

2. Prioritera – Uppmana bara om något som du är beredd att följa upp med lämpliga konsekvenser. Välj dina strider. Sonens obäddade säng eller dotterns utspridda kläder kanske inte är lika viktiga att diskutera som att dottern kommer hem efter festen på bestämd tid, eller att sonen tvättar familjens tvätt innan alla får gå nakna.

3. Var tydlig – Förklara så precis du kan vad du vill ha gjort. Framställ inte uppmaningen som en fråga. Ge en enkel uppmaning, direkt och i en neutral ton. Vädja inte.

4. Välj tillfälle – Om du har lågt blodsocker, är törstig, stressad eller trött kanske du ska välja ett senare tillfälle att uppmana. Minska allt som stör innan du ger uppmaningen. Ett vanligt misstag är att ge instruktioner medan tv:n är på.

5. Beröm efteråt – Den som får beröm för att ha klarat av en uppgift blir ännu smidigare nästa gång.

del 9: Jag-budskap

Den här texten ingår i broschyren Närkontakt, Om tonåringar och föräldraskap som jag skrev i mars 2006 på uppdrag av Stockholms Stad, och i samråd med psykologer i Kometprogrammet. Broschyren skickades ut till alla familjer med barn mellan 13-17 år i Stor-Stockholm. Du kan läsa alla texterna här, eller gå till broschyrens hemsida där du även kan ladda ner den som pdf-fil.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *