18-åringen kom hem efter en hetsig diskussion i skolan: Är det rätt eller fel av en skola att låta elevernas åsikter påverka betygen?

De flesta i hans klass tyckte att det var rätt: ”Det är aldrig rätt att kalla någon för hora eller säga rasistiska saker”, menade de.

Men det är väl en helt annan sak?

En skola kan naturligtvis bestämma att den ska ha regler för ordning och uppförande, eller tillochmed betyg i uppförande. Då kan lärarna ge IG i uppförande till den som skriker fula ord, eller rektorn kan stänga av elever som förespråkar någon icke godkänd ideologi.

Däremot är det inte okej att blanda ihop kunskap och åsikter, eller kunskap och personlighet. Du kan vara världens skitstövel och ändå ha fantastiska kunskaper i träslöjd eller musik – då ska du också få bra betyg i de ämnena.

Det är inte bara Ytterbyskolan som ägnar sig åt den här sortens grumliga tänkande. Både på Åsöskolan och på Södra Latin måste eleverna argumentera för att demokrati är det BÄSTA styrelseskicket för att få högsta betyg i SO alternativt Mänskliga rättigheter. Säkert i de flesta svenska skolor.

Var tog den fria viljan, det kritiska tänkandet och ansvaret för de egna handlingarna vägen?
Var ska lärarna dra gränsen? Om man tror att en gud skapade världen, ska man få underkänt i religion då? Ska man kunna få MVG i svenska även om man inte älskar Selma Lagerlöf?

Tack förresten Dasai som länkade till nutidens bra inlägg om saken.

Andra bloggar om: , , , ,

3 Replies to “Tänk som vi om du vill ha bra betyg”

  1. vill bara säga att jag gick på ytterby och problemet var ju att det var så många som hade fördommar om invandrare och jag tycker det är bra att dom har det, men åandra sidan så e det ju kränkande mot dom som har dom tankarna för dom får ju tänka som dom vill men ytterbyskolan är bara trötta på alla dessa fördomar om invandrare så för att dessutom få eleverna säkrare så gjorde dom det!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *