För ett tag sedan hittade jag dreamlines, en fantastisk drömmanick. Man skriver in ett ord och får en slags drömbild, en väv av bilder som hämtas från Googles bildsökning. Jag skrev in underwater eftersom jag ofta drömmer submarint. Bilden förändras hela tiden, men så här såg en av sekunderna ut:

undervattensdröm

En gång fick jag chansen att fråga en psykolog om mina drömmar, då jag blev ombedd att skriva till tidningen leva!:s frågelåda när den skulle starta. En av deras experter är Marta Cullberg Weston, psykolog och psykoterapeut. Så här blev frågan och svaret:

”Hej Marta,

Jag drömmer flera gånger i månaden att jag är under vattnet. Drömmarna kan handla om vad som helst men allt händer under vattnet. Ibland tar jag min tillflykt dit om jag är i fara, ibland är jag där från början. Det är så gott som alltid naturligt och skönt, bara nån gång har jag drömt att jag måste upp till yta för att få luft. Jag kan prata och vara i vattnet ensam eller tillsammans med andra. Jag börjar undra om mitt undermedvetna försöker säga mig nånting som jag inte fattar?

Jag drömde väldigt ofta mardrömmar som barn och tonåring. Nu händer det väldigt sällan. Ju äldre jag blir, ju lyckligare blir mina drömmar. Förutom vattendrömmar drömmer jag ibland att jag flyger.”

En drömsk typ

”Kära drömmare,

Drömmar är alltid kommentarer till vad som pågår i drömmarens liv. Och det gör det svårt att veta varför du har så frekventa undervattensdrömmar. Men det är intressant att du ofta befinner dig ”under ytan”, så låt mig spekulera lite. Jag får en känsla av att detta att du rör dig under ytan signalerar att du upplever en trygghet, att röra dig fritt i dina omedvetna regioner.

Vatten är ett element som kan ha dubbla betydelser. Det kan ses som ”källan till allt liv” samtidigt som vi kan drunkna i vattnet eller ”upplösas i tårar”. Vattnet brukar inte sällan förknippas med flödande känslor – vi talar ju om ”översvallande känslor”.

Men vi har förstås också vatten som renande och helande symbol – det är vanligt med reningsbad. Du kanske ser till att rensa ut dagens stress när du befinner dig i denna andra dimension? Eller söker du dig tillbaka i tryggheten i livmoderns vatten? Du nämner ju att du ibland ”tar din tillflykt dit”.

Det låter dock som om du utforskar ett nytt element, en ny dimension i livet. Du har ju redan tidigare upplevt detta med att flyga, vilket brukar ge en särdeles känsla av att vara lycklig, kraftfull och som att man har ”luft under vingarna”.
Inte sällan kan man känna en förvåning över att man har denna förmåga. Kanske handlar vattendrömmarna om samma sak, en glädje över en ny förmåga, en ny trygghet i livet som gör att du vågar utforska det som finns under ytan?”

Marta Cullberg Weston

Andra bloggar om: drömmar, drömtydning, vatten, psykologi, dreamlines

PS Jag hittade dreamlines via smidigt.se, som i sin tur fått den från MetaFilter. Dessutom fick jag hjälp av Liska att hitta dit igen, tack för det!
dreamlines är konstruerat av Leonardo Solaas och kräver typ flash och java och allt sånt.

One Reply to “Undervattensdrömmar”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *