Helena Henschen (Brombergs, 2004)

En dag, tidigt på våren 1932, tar en ung man i Stockholm livet av sin far och hans två hushållerskor. Några timmar senare reser han till Uppsala där han skjuter sin fru och slutligen sig själv. Morden blir förstasidesstoff men man får aldrig någon riktig klarhet i vad som hände, varför fem människor dog en så våldsam död.

Den unge mannen hade tre systrar, varav den yngsta fortfarande bodde hemma. Effekten som morden hade på henne var naturligtvis fruktansvärd eftersom hon förlorade nästan hela sin familj – men också på grund av den stora, förlamande tystnad som föll över henne från den dagen. Det blev fullkomligt tabu att tala om morden. Hon kunde knappt tala om sina släktingar med någon, framförallt inte om sin bror. Inte ens när hon själv blev mamma kunde hon berätta för sina fyra döttrar. Det blev deras pappa som fick avslöja den mörka familjehemligheten.

En av dessa fyra flickor, Helena Henschen, orkade till slut inte med tystnaden längre utan började forska i vad som hänt. Hon fick aldrig exakt reda på varför hennes morbror blev en massmördare, men hennes grundliga research blev underlaget till en bok som i detalj lyckas beskriva omständigheterna kring morden.

Det mest fascinerande och förskräckliga i Henschens historia är inte morden, utan vad skammen efteråt gjorde med hennes mamma. Hon, mördarens syster, begravde alla känslor och minnen djupt inom sig och verkar ha kämpat hela sitt liv med att hålla dem kvar under ytan. När Helena Henschen försökte ta upp händelsen slöt sig mamman som en mussla. När hon dog hade hon fortfarande aldrig berättat vad hon visste om morden. Däremot hade hon bett en av sina vänner att förmedla till döttrarna de få detaljer modern kom ihåg och kände till – men inte förrän hon, deras mamma, var död.

I skuggan av ett brott är en bra och bitvis kuslig deckare, men det är framförallt en angelägen bok som påminner om hur viktigt det är att få tala öppet om sorgliga och hemska saker. Lik i garderober försvinner aldrig, inte förrän man drar ut dem i ljuset. Först då kan de vittra bort.

I skuggan av ett brott

One Reply to “I skuggan av ett brott”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *