Julskivor hör till dagarna före jul tycker jag – när man städar, slår in paket, klär granen och det är dan före dan före d-dagen, då passar det att ha julsångerna på högsta volym. Börjar man spela dem redan nu hinner man ju tröttna!

Dumt nog finns det inte så många bra cdskivor med julig musik. De vi helst spelar hemma är amerikanska och engelska, vi har inget med Carola, Peter Jöback eller Kjell Lönnå.

Mina favorit-jul-cd är

1) A Very Special Christmas cdA Very Special Christmas, den första i en serie specialsamlingar gjorda för de paralympiska spelen. Den här är från 1987 och innehåller låtar med bland andra Madonna, Sting, U2, RUN-D.M.C., Eurythmics och Alison Moyet
2) The Loost Grooves, 4th Volume, med Billy May, Jimmy McGriff, Peggy Lee och Nancy Wilson bland andra
3) A Christmas Gift For You From Phil Spector med The Ronettes, The Crystals, Darlene Love och Bob B. Soxx
4) Remember Betlehem, körkoraler med Christ Church Cathedral Choir från Oxford.

Jul i folktonSå jag saknar bra svenska skivor. Men häromdagen fick jag en ny cd som heter Jul i folkton, och den är riktigt skön. Man måste gilla svensk folkmusik och inte vara rädd för fiolspel, men sångerna är mestadels de traditionella kristna julsångerna: Gläns över sjö och strand, Stilla natt, Bereden väg och så vidare.
Många av artisterna är också mer kända för blues, jazz och pop. Louise Hoffsten, Rebecka Törnqvist, Sara Isaksson och Ale Möller och flera andra bra musiker är med.

JulskattenVi har en till svensk julskiva: Julskatten, en cd för barn med sånger från Gammafon. Nacka Musikklasser sjunger tillsammans med vanliga och annorlunda artister som Freddie Wadling, Lena Nyman och Ralf Lassgård. Och Sankta Lucia blir aldrig sig lik igen när man hört den sjungas av Tomas di Leva.

Egentligen förstår jag inte varför jag håller på och dillar om julsaker eftersom jag är helt emot prematurt julprat. Tidigast i mitten av december borde man få tänka på julen. Men här är två till som har riktigt bra julbloggar: Helena med Nu är det jul igen samt min dotter Julia som är en superjulfantast med Julias Julblogg.

 

One Reply to “Julskivor”

  1. Just så tänkte jag idag när jag valde bland cd-skivorna: inte värt att börja än. Räcker med att vi övat Dotter Sion ett par veckor – och i morgon sitter den fint!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *