Allergiska människor är ofta önsketänkare. Fast man vet att man inte tål pälsdjur går man och drömmer om en hund eller en katt, och när någon förståsigpåare säger att den-och-den rasen inte framkallar allergi så tänds hoppet ännu en gång – kanske att vi ändå kunde skaffa den där katten (eller hunden) som barnen skulle bli så glada för! Visst, jag vet att experterna envisas med att det inte finns några allergifria pälsdjur, men kanske just jag och just den här sortens katt …

Murmur's_Siberian_Cat_Ermes
Ermes, avlägsen släkting till Boris. (Källa: Wikipedia)

Så där tänker man. Så när jag läste i ICA-Kuriren att sibirisk katt kan fungera för allergiker så tändes den där hoppfulla lilla gröna lampan igen. Jag ringde en sib-ägare utanför stan och stämde träff och så i morse åkte vi dit, jag var jättenervös och kramade mitt medhavda örngott (som man ska gnugga mot katten och sedan sova på, för att dra ut lite på testet).

Vi fick träffa Boris, en stilig röd hanne med världens yvigaste svans. Sibirier är både vilda och tama, de har ett lodjur bakom örat men gillar människor och håller sig gärna i närheten av sin människoflock. Boris föredrog sin matte framför mig och ville bara sitta brevid mig i soffan om jag mutade honom med kattgodis. Idén att låta sig bli gnuggad med ett örngott tyckte han var rätt fånig, men bevärdigade oss till slut med en liten vänskaplig gest, att ta en tugga av våra fötter.

usch. (källa: JanusInfo)
usch. (källa: JanusInfo)

Under de tre kvart vi var hemma hos Boris och hans trevliga familj kände jag faktiskt ingenting, men på väg hem började jag nysa och en timme senare började höger öga klia något helt vanvettigt och svullnade och blev rött, knallrött. Tyvärr, ingen vinstlott den här gången heller, Boris hade också det allergiframkallande proteinet FEL-D1.

Så jag får nog vänta tills de första genmodifierade katterna är klara för leverans. Det amerikanska biotech-företaget Allerca säger sig ha hittat en metod att ”stänga av” kattens produktion av FEL-D1 och kommer att ha de första allergivänliga katterna klara år 2007. Fast jag får börja spara genast – en kattunge från Allercas Lifestyle Pets kommer att gå på cirka 25 000 kronor!

Äsch äsch äsch. Det blir ingen katt för mig. Kanske lika bra.

One Reply to “Ett öga jätterött”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *