Gapa stortLäser hos Hemliga pappan om en mamma som fått en föreläsning om amning av en sträng doktor och blivit ledsen. Det är jättetråkigt att amning är nånting man kan knäppa folk på näsan eller slå varandra i huvudet med. Kan inte alla bara sluta tänka på amning som politik för vuxna och se det som den coolaste maten för barn istället?

Om blivande föräldrar fick lite amningskunskap skulle förmodligen fler känna sig bekväma med att amma också. Konstigt att man lägger ner så mycket tid på att förbereda föräldrar inför förlossningen, som tar några timmar, men inte säger halv sju om hur man kan få amningen att funka lättare, fast det är meningen att man ska amma i minst ett halvår. Tänk om nån hade berättat för mig första gången att det kunde ta upp till tre månader innan amningen blev njutbar! Då kanske det bara hade tagit två. Eller om nån hade visat sköna sätt att amma, eller förklarat hur amningen egentligen fungerar. Eller tipsat om hur pappan kan vara delaktig utan att behöva ta till flaskan.

Jag skrev på Hemliga pappans sida att det dessutom är det meningslöst och dumt att fråga en läkare eller BVC-sköterska hur länge man rekommenderar helamning, eftersom det beror på vilken trend som råder inom barnhälsovården.
Och så tycker jag att hela barnavården fungerar: Det som just nu är sant är JÄTTESANT. Bryter man mot den rådande regeln så är man en usel förälder. Nästa år är det en ny regel som gäller, och bryter man mot den … och så vidare.

Under min tid med fyra barn har det funnits ett antal olika sanningar om hur länge man skulle helamma. I slutänden blev det ändå barnens individuella behov som fick styra. En bebis ville bara amma i fem månader, en annan i nästan ett år.

2 Replies to “Hur länge ska man amma?”

  1. ”… hur pappan kan vara delaktig utan att behöva ta till flaskan.” Ta till flaskan? Är det så jobbigt att vara förälder att man känner sig tvungen att dränka sina sorger? ;-)

    Ehm, nåja. Jag vill minnas att en av de brasilianska fotbollsspelarna (Ronaldinho?) har extremt gott läkkött och menar att det beror på att han ammades (eller hur man nu säger när det är han som suger) tills han var sex år.

  2. Tänk dig Ljungberg eller Henke säga det! Långtidsamning var den enskilt största orsaken till gräl i snackgrupperna om amning på föräldraNätet – vissa föräldrar blev jättearga av tanken på att andra fortsatte att amma efter ett år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *