J D Salinger (1961)

J D Salinger är kanske mest känd för sin roman ”Räddaren i nöden”, men han skrev en del annat också. Bland annat flera berättelser om familjen Glass, av judisk och irländsk börd. De lever i New York på 50-talet, föräldrarna är före detta vaudevilleartister och de sju barnen (unga och vuxna i berättelserna) har alla blivit oerhört smarta och känsliga – de har lätt för att deppa men rycks också med av livets magiskhet.

Den äldste, Seymour, som tog livet av sig vid 31 års ålder, satte tillsammans med sin yngre bror Buddy stark prägel på de yngre syskonen. Hans tankar om filosofi, religion, utanförskap och kärlek är levande hos dem hela tiden.

Franny and Zooey är egentligen två noveller men de hänger ihop. De handlar om de två yngsta syskonen Glass. Franny, 21, hamnar i en personlighetskris, och hennes storebror Zooey, 25, försöker hjälpa henne.

Särskilt läsvärd när man är tonåring, men håller för omläsning när man har fått egna tonåringar!

Franny and Zooey

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *