P G Wodehouse (1925)

Böckerna om Jeeves och Wooster, och om alla de andra engelska överklassfigurerna på sina skruttiga gamla slott, är perfekta om man gillar att fnissa åt prilliga engelska lorder, fascister i kortbyxor, arga fastrar och smarta betjänter. Språket är medryckande och berusande som engelsk punch – Wodehouse har jämförts med Shakespeare och Dickens men är i mitt tycke betydligt roligare.

Without Wodehouse I am not sure that I would be a tenth of what I am today – whatever that may be. In my teenage years, his writings awoke me to the possibilities of language. His rhythms, tropes, tricks and mannerisms are deep within me. But more than that, he taught me something about good nature. It is enough to be benign, to be gentle, to be funny, to be kind.
Stephen Fry om P. G. Wodehouse

Wodehouse satt i tyska och polska fångläger under kriget men fortsatte att skriva humoristiska historier när han kom tillbaka till England. Detta sågs mycket allvarligt av många kritiker som ansåg att det var snudd på landsförräderi. Bland annat A. A. Milne blev uppretad, George Orwell däremot var ett fan och försvarade Wodehouse.

Carry on, Jeeves

2 Replies to “Jeeves klarar skivan”

  1. Hmm… det man ansåg allvarligt var väl ändå inte att han fortsatte skriva utan att han lät sig användas av den tyska propagandaapparaten med de antiamerikanska radioutsändningarna?! Själv är jag mycket förtjust i ”Jeeves”- historierna och fördömer honom inte, det var hans samtid tillräckligt flinka i att göra. Men rätt ska vara rätt vad gäller fakta. Eller har jag fel? ;-)

  2. Jo P-E, du har helt rätt. Wikipedia säger:

    ”He was subsequently taken prisoner by the Germans in 1940 and interned by them for a year, first in Belgium, then at Tost (…) While at Tost, he entertained his fellow prisoners with witty dialogues, which (…) he used as the basis for a series of radio broadcasts aimed at America (but not England) he was persuaded by the Germans to make from Berlin. Wartime England was in no mood for light-hearted banter, however, and the broadcasts led to many accusations of collaboration and even treason.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *