C S Lewis (1950-1956)

En stor del av min tid som liten gick åt till att hitta garderoben som leder till landet Narnia – men problemet är att man inte hittar den om man letar. De fyra barnen Peter, Lucy, Edmund och Susan hittar garderoben av en slump och kommer till Narnia, där lejonet Aslan har regerat över fauner, bävrar och andra hemtrevliga engelska sagodjur. Men den onda Vita Drottningen har tagit makten över Narnia.

Bokserien består av böckerna Min morbror trollkarlen, Häxan och Lejonet, Hästen och hans pojke Caspian, prins av Narnia, Kung Caspian och skeppet Gryningen, Silvertronen och Den sista striden.

Jag läste böckerna flera gånger under min uppväxt men det var inte förrän tredje gången, när jag var sexton, som jag upptäckte det religiösa draget (när jag fattade varför lejonet Aslan kallades ”Lammet” och ”Brobyggaren”). C. S. Lewis blev ateist i tonåren men vände tillbaka igen som vuxen, bland annat inspirerad av sin vän J.R.R. Tolkien.

Böckerna har filmatiserats som tv-serie tidigare. En långfilm har premiär i december 2005.

Lucy och herr Tumnus, faunen
Dotter av Eva från landet Tommar Ummet och staden Kläds Kåp, följ med hem på en kopp te!

One Reply to “Narnia-böckerna”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *