Ursula K LeGuin (1974)

Shevek är en ung forskare som bestämmer sig för att göra en lång resa. Han vill åka till Urras, den planet som hans förfäder bodde på innan den lilla anarkistkolonin flydde till hans hemplanet Anarres. Shevek är en stor idé på spåren – han är på väg att förena två tidsteorier och, som en effekt av den nya teorin, göra ögonblickliga resor genom hela universum möjliga.

Men han kan inte komma längre i sitt forskningsarbete på Anarres. Han måste lämna sin lilla familj och sin hemplanet, trots att han älskar dem. Många av de idéer som den kvinnliga filosofen och feministen Odo levde efter när hon grundade kolonin är bra, men det finns inget utrymme för fritänkare och radikala teorier. Inte så att det är förbjudet att forska – det finns nästan inga förbud på Anarres. Men det finns heller inga resurser att forska och ingen som är intresserad av att hjälpa till.

”There was a wall. It did not look important. It was built of uncut rocks roughly mortared. An adult could look right over it, and even a child could climb, it. (…)
The wall shut in not only the landing field but also the ships that came down out of space, and the men that came on the ships, and the worlds they came from, and the rest of the universe. It enclosed the universe, leaving Anarres outside, free.
Looked at from the other side, the wall enclosed Anarres: the whole planet was inside it, a great prison camp, cut off from other worlds and other men, in quarantine.”

När han får en inbjudan av forskare på Urras ser Shevek en möjlighet att kunna forska vidare där. Dessutom är han nyfiken på denna rika men dekadenta värld, där pengar verkar vara allt. Och i förlängningen hoppas han kunna förena inte bara sina två teorier utan även de två världarna.

Men efter en tid i den välbärgade staden A-Io på Urras börjar Shevek känna att hans fristad i själva verket är ett fängelse.

Ursula LeGuin skrev The Dispossessed (som heter Shevek på svenska) 1974. Det är ett av hennes mest kända verk och i mitt tycke hennes bästa bok. Men det finns fler superbra böcker av Ursula K. LeGuin, till exempel:

Trollkarlen från Övärlden (Earthsea, fem böcker)
The Lathe of Heaven (På andra sidan drömmen)
The Left hand of Darkness (Mörkrets vänstra hand)

4 Replies to “The Dispossessed”

  1. Du har samma utgåva av boken som jag!

    Fast är det inte så att det Sheveks upptäckt leder till inte är ögonblickliga resor, utan ögonblicklig informationsöverföring. De flesta av LeGuins sf-romaner utspelar sig i samma universum, och man lär sig aldrig resa fortare än ljuset. Däremot kan man med hjälp av Sheveks rön bygga ansibler som gör att man kan kommunicera och hålla ihop Ekumenen, de kända världarnas samarbete.

  2. Det finns en sjätte Övärlden-bok nu: Berättelser från Övärlden. Den är egentligen den femte i serien och den innehåller en berättelse som bygger en bro mellan Tehanu och Burna på en annan vind. I övrigt är den en samling underbara berättelser från olika epoker och om olika människoöden i Övärlden. Ged förekommer personligen i en av dem.

  3. Och dessutom kommer snart första delen av en ny fantasy-serie av LeGuin, Gåvor. Hon är osannolikt produktiv vid 77 års ålder!

  4. Åka, du har naturligtvis helt rätt (ursäkta att det tog mig över ett år att få det sagt :(

    Lena, det är lite Asimov över LeGuins produktion. Coolt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *