Jag får en hel del frågor om corona, för att det ingår i mitt jobb att ha lite koll på det. Jag är inte läkare eller smittskyddsexpert, inte expert på nånting faktiskt. Men ibland har jag en förmåga att gissa ganska bra. Jag gissade rätt om svininfluensan till exempel, om vilken effekt den skulle få, och om problemen med vaccinet.

Så jag försöker svara, utifrån det jag vet, eller tror att jag vet, och det jag gissar. Det börjar alltid likadant: Kolla vad Folkhälsomyndigheten skriver i sin FAQ, den uppdateras ofta och har många bra svar.

Ibland vill den som frågar ändå veta vad jag tror. De senaste dagarna har jag svarat ungefär så här på ungefär de här frågorna:

Är det rätt eller fel att jämföra covid-19 med säsongsinfluensan?

Både och. Rätt för att det är bisarrt att cirka ingen får panik av säsongsinfluensan. Trots att den dödar från några hundra till några tusen svenskar varje år, och i genomsnitt 300 000 människor varje år, globalt. Om vi skulle ha feta rubriker på löpsedlarna för alla som dör i säsongsinfluensa varje år skulle det inte finnas någon plats för bantningstips eller kändisskvaller.

Rätt också för att den drabbar väldigt likt säsongsinfluensan — ibland är den mycket värre än en vanlig förkylning, den vill gärna leta sig ner i lungorna och den kan vara riktigt farlig för folk med nedsatt immunförsvar, bakomliggande sjukdom eller andra skörheter. Men kan också vara allt ifrån nästan omärklig till lindrig, som en jobbig förkylning mest. Precis som säsongsinfluensan.

Fel för att covid-19 inte är en influensa (som jag skrev först, jag tänker slarvigt på alla jobbiga förkylningar med hög feber som “influensa”). Covid-19 påminner om influensa, men det är en akut luftvägsinfektion.

Fel för att vi inte har ens i närheten av den resistens mot coronaviruset, som vi har i befolkningen mot säsongsinfluensavirusen. Alla nya virus slår hårdare mot alla som inte har smittats av just det tidigare.

Och fel för att vi inte vet 也不 om coronaviruset, jämfört med det vi vet om säsongsinfluensavirusen.

Är det rätt eller fel att jämföra covid-19 med spanska sjukan?

Lite rätt.
Men mest fel.

Är det rätt eller fel att jämföra covid-19 med svininfluensan?

Jag tycker att det är intressant att jämföra corona och svinis eftersom det dels finns många likheter med hur AH1N1 smittade och drabbade, och dels hur enorm paniken var, helt i onödan. Det finns erfarenheter från 2009 som borde vara superrelevanta nu.

Fram till den 27 januari 2010 hade det bekräftats 26 dödsfall i Sverige och 10 985 bekräftade fall av H1N1, även om spridningen i samhället tros ha varit större. Detta innebar en, enligt Smittskyddsinstitutet, en liten ökning av rapporterade fall men för säsongen var influensaaktiviteten låg. (…) I mitten av augusti 2010 bedömde Världshälsoorganisationen (WHO) att utbrottet i stort sett var över och att spridningen av influensan numera var ytterst minimal. Den nya influensan hade orsakat omkring 18 500 laboratoriebekräftade dödsfall i världen totalt, vilket är betydligt färre än vad myndigheter till en början uppgett. En senare studie har uppskattat att antalet dödsfall under utbrottet 2009 uppgick till cirka 285 000 personer.
Wikipedia: H1N1-utbrottet 2009 — Spridning över världen

Hur många kommer att bli smittade?

Jättemånga tror jag! Det är en snöbolls- eller snarare lavineffekt. Men de allra allra allra flesta kommer inte att bli sjukare än de blivit av en säsongsinfluensa (allt från lite hängig och hostig till mansbebissjuk alltså).

Hur många kommer att dö?

Eftersom jättemånga kommer att bli smittade finns också risken att många kommer att dö.

Det är omöjligt att veta ännu hur dödligt viruset sars-cov-2 är. Det vet vi inte förrän vi har mycket större och bättre koll på antalet drabbade, tillfrisknade och döda. Hypotetiskt kan det vara väldigt lite eller ganska mycket dödligt.
Dödligheten är högst i början, på grund av statistik. De allvarligaste fallen upptäcks först. Den är lägst i slutet, för då kan vi jämföra på riktigt hur många som dog med hur många som blev friska. I perioden där vi är nu är siffrorna som mest opålitliga. Här är en karta som uppdateras med alla bekräftat smittade, dödsfall och tillfrisknade (fast ta alla siffror med en nypa salt, ibland uppdaterar den inte vissa fall på flera dagar).

Viktigt att komma ihåg: de allra flesta dör inte alls. Anledningen till att du ska försöka att inte bli smittad är att du inte ska riskera att smitta andra, som kanske har andra sjukdomar som gör att de dör av att få covid-19.

Tänk så här: du är bjuden på fredagsfest. Du går dit och har jättekul. En annan person, vi kan kalla honom Dumdum, går på festen fast han kände sig lite febrig innan. Men han ville gå på fest och tog två alvedon och hade också jättekul! Nästa vecka går du till jobbet och träffar en massa folk, till exempel Bertil som har diabetes. Sen blir du sjuk, du har fått covid-19 av att stå nära Dumdum som hostade rakt ut på festen. Du blir inte jättesjuk, bara lite feber och hosta, det är över på några veckor. Men du råkade smitta Bertil när du var på jobbet, och han blir allvarligt sjuk och dör.*

*Enligt de bedömningar WHO gör är inkubationstiden vanligtvis 2–14 dagar innan sjukdom bryter ut. Enstaka fall kan möjligen avvika från dessa mönster men det är den tiden som internationellt används i arbetet med covid-19.

Viruses can spread through the air in two ways: inside large droplets that fall quickly to the ground (red), or inside tiny droplets that float in the air (gray). In the first route, called droplet transmission, the virus can spread only about 3 to 6 feet from an infected person. In the second route, called airborne transmission, the virus can travel 30 feet or more.

Men. Än så länge är coronasjukdomen inte ens i närheten så dödlig (just idag 3,43 %) som SARS (9, 63%) och MERS (34,45 %) i alla fall. Obs: än så länge. Det kan ändras i morgon. Över lag lär vi oss mer och nytt varje dag om den här smittan, och så kommer det att vara ett tag till.

Är jag i riskgruppen?

Folkhälsomyndigheten har än så länge bara en studie från Kina att gå på, som visar riskgrupperna för covid-19 är äldre personer och särskilt de med hjärt-kärlsjukdom, diabetes, kronisk lungsjukdom och högt blodtryck är överrepresenterade bland de svåra fallen — dock OBS att det bara är en mycket liten andel av dessa grupper som drabbas av svår infektion.

Under svininfluensan kom Socialstyrelsen fram till att riskgrupperna i den epidemin var ”gravida, barn med flerfunktionshinder, personer med något av: kronisk lungsjukdom, extrem fetma, neuromuskulära sjukdomar som påverkar andningen, kronisk hjärtkärlsjukdom, kronisk lever- eller njursvikt, svårinställd diabetes mellitus, kontinuerligt behov av läkemedel mot astma under de senaste tre åren samt immunsupprimerade personer oavsett genes, inklusive hiv.”

Varför gör inte svenska myndigheter som de kinesiska och stänger av hela städer?

Vi har helt andra regler om smittskydd, helt andra förutsättningar och en helt annan situation. Det är lönlöst att jämföra med kinesiska förhållanden. Jag kan också tycka att det är bra med våra väldigt demokratiskt anpassade regler om tvångsvård, tvångskarantän och så vidare. Om vi inte hade dem skulle en nazist-anstruken regering kunna sätta folk med HIV i tvångskarantän till exempel. Dessutom utgår våra regler från forskning OCH beprövad erfarenhet. Det har inte visat sig hjälpa att stoppa friska barn från att gå i skolan, till exempel. Om det hade varit ett effektivt sätt att stoppa en smittspridning hade regeringen med största sannolikhet beordrat att så skulle ske. (Det är dock ingen enkel fråga, se nästa svar.)

Men jag vill inte skicka mitt barn till skolan! Skulle du skicka dina barn, om de hade varit i skolåldern nu?

Jag vet inte. Kanske. Inte för att jag skulle vara rädd att de skulle få covid-19. Mina barn hade ett väldigt bra immunförsvar när de var små, och blev sällan sjuka, och när de blev sjuka gick det ofta över på ett dygn. Så även om de skulle få det skulle jag inte vara rädd att de skulle dö av det — det vore mer sannolikt att de skulle bli påkörda av nån idiot till förälder som körde alldeles för snabbt utanför skolan (det var jag alltid rädd för, och det var typ en unge om året som skadades eller dog för att de blev påkörda i backen upp från Ålstäket). Men jag skulle ändå eventuellt hålla dem hemma, för att de inte skulle bli smittbärare och smitta någon annan som hade en bakomliggande sjukdom (se ovan). Men det skulle bero på en massa saker. Om de ville vara hemma. Om vi hade folk i närheten med underliggande sjukdomar. Om jag visste att det fanns föräldrar som lät sina barn gå till skolan fast de höll på att bli sjuka. Om det fanns barn i skolan som nyss hade kommit hem från smittade områden. Och så vidare.

Hur kan jag undvika att bli smittad? Hjälper munskydd?

Nej, munskydd är ingen som helst garanti för att inte bli smittad. Om det inte är de superdyra munskydden som sjukvårdspersonal använder, som är svåra att andas i och som de behöver mycket bättre än vi andra.

Men de vanliga munskydden som alla kan köpa är inte särskilt effektiva. Du kan förstås ha det ändå, det skadar ju inte (mer än att du ser galen ut och ökar på paniken 😮). Om du absolut måste vistas bland smittade människor gör en tjock halsduk lindad runt huvudet, för mun och näsa, ett bättre jobb. Tvätta den genast när du kommer hem. Gå inte inomhus med skorna på, om du gått omkring bland smittade.

 

Hur kan jag undvika att smitta andra?

  • Hosta och nys i armvecket, eller i tröjan, eller i halsduken. Inte i händerna! Inte rakt ut! Det är superäckligt och förbjudet!
  • Gå inte ut om du känner dig det minsta hängig! Inte till jobbet, inte till affären. Jag blir arg bara jag tänker på det. Svenskar är besatta av att ta febernedsättande och jobba på som vanligt. SLUTA GENAST MED DET. Gillar du inte politiken som tvingar folk att jobba fast de är sjuka? Inte jag heller. Sitt hemma och skriv brev till politiker. Kräv nya regler så att folk kan vara hemma med vettig sjuklön tills de är helt friska. Kräv slopad karensdag, bättre primärvård, billigare mediciner, bättre möjligheter för människor att hålla sig friska.

Jag tror att det kommer att bli ett stort utbrott, men att bara de som är allra sjukast kommer att vårdas på sjukhus, alla vi andra får vårda oss själva hemma! Hur ska vi göra då? Ska vi isolera oss helt?

Om du blir smittad och måttligt sjuk ska du göra precis samma som vid en vanlig/jobbig influensa. Inte gå ut och smitta folk. Vila mycket, bara ta febernedsättande om det är absolut nödvändigt, dricka mycket, hjälpa immunförsvaret med honung, vitlök, ingefära, citron, gurkmeja etc. (Det där var hur jag tar hand om mig när jag är sjuk, alla har ju sina knep och kurer.) Kort sagt: för måttligt sjuka i covid-19, det vill säga alla som inte behöver vårdas på sjukhus, gäller att 1) det är en luftvägsinfektion, 2) den smittar mer än säsongsinfluensan och 3) den ska tas hand om noga så att den inte går ner i lungorna.

Ska vi hamstra mat och medicin redan nu?

När det gäller att hamstra, eller preppa som det ibland kallas även när det betyder just hamstra, så betänk detta: i vissa lägen känns det som det enda rätta är att vara självisk. Särskilt eftersom du vet att alla andra också kommer att vara själviska. Men när alla är själviska kommer alla att förlora. De som verkligen behöver maten och medicinerna — de gamla och svaga på äldreboenden och sjukhus, de fattigaste, de som inte har några andra skyddsnät — förlorar mest. Preppa lagom, och tänk på andra när du preppar. Tänk på de som kommer att råka mest illa ut, och se till att du preppar för dem också. Du behöver inte fylla dina förråd till bristningsgränsen — det kommer verkligen inte att bli ett zombiekrig. Köp bara det du vet att du kommer att använda. Enda anledningen att köpa mer är att du tänker dela med dig till de i ditt hus eller omgivning som inte klarar sig lika bra som du.

Låt inte den onda hamstern i dig ta över!

När är eländet över?

Det beror på olika saker. Covid-19 kan självdö, det gör smittor ibland utan att vi riktigt vet varför. Den kan stoppas, genom att vi hindrar folk från att bli smittade. Vilket iofs är svårare än att knyta en slips på en fluga. SARS var över på några månader. Svininfluensan härjade i Sverige i cirka ett år. Brittiska forskare har forsknings-gissat att covid-19 är över om cirka tre månader. Jag hoppas att de har rätt!

Viruset är planterat! (och andra konspirationsteorier) ️💣😱😵☢

Om den här smittan är en fruktansvärd mordisk plan så är det en dålig plan som skulle skrotats redan på skisstadiet. De allra flesta kommer inte att dö utan istället — tada — bli immuna mot sars-cov-2. Och eventuellt andra coronavirus också, eftersom sars-cov-2 verkar vara ett stabilt virus. Lång näsa, fruktansvärda mordiska folkdödare.

Varför sa du igår att ditten men nu säger du datten?

För att jag lär mig nya saker varje dag.

Vad är det värsta med coronaepidemin?

(Okej jag har inte fått den frågan, det är jag själv som frågar (och svarar) nu.)
Det värsta med corona/sars-cov-2/covid-19 är två saker.

  • att den i likhet med alla epidemier framförallt drabbar fattiga länder och länder med dålig sjukvård. Det är så jäkla orättvist och vi måste se till att bra hälsa och bra vård blir en mänsklig rättighet på riktigt.
  • att det blir två parallella epidemier. Dels den med ett verkligt virus som kommer in i folks kroppar via cellerna och gör dem sjuka. Dels den som drivs av panik och politik, där vinsthungriga företag och populistiska politiker gör folk till rädda små egoister, rasister och handlingsförlamade. Där människor förlorar sina inkomster helt i onödan, där fattiga alltid drabbas hårdast, där en massa krångel uppstår inte utifrån vetenskap och beprövad erfarenhet utan bara av rädsla.

Så där! Nu vet du vad jag tror.
Och glöm inte att hålla koll på vad Folkhälsomyndigheten skriver i sin FAQ.

PS Det finns många saker som är värre än coronaviruset: svält, klimatkris, antibiotikaresistens med mera med mera. Det kan vara värt att dra ett djupt andetag och prioritera rätt sak i rätt ordning.

This illustration, created at the Centers for Disease Control and Prevention (CDC), reveals ultrastructural morphology exhibited by the 2019 Novel Coronavirus (2019-nCoV). Note the spikes that adorn the outer surface of the virus, which impart the look of a corona surrounding the virion, when viewed electron microscopically. This virus was identified as the cause of an outbreak of respiratory illness first detected in Wuhan, China. CDC/ Alissa Eckert, MS; Dan Higgins, MAM / Public domain Klicka för större!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *