Idag skulle min mamma ha fyllt 92 år, men hon dog 2010 (här är ett brev jag skrev till henne ett år senare). I morse hittade jag det här underbara porträttet på Lull, som på något sätt fångar både hennes glöd, finurlighet och komplexitet. Tack fantastiska Maria Persson som startat instagramkontot Dagens dam!

Lull skiner stolt i sin himmel, det är jag säker på. Också för att få vara med i ett uppslagsverk som, i likhet med ”En annan historia” fokuserar på kvinnohistoria och som beskriver många spännande, sorgliga, roliga och viktiga kvinnoöden som annars kanske skulle glömmas bort.

 

Margareta ”Lull” Toss, 1925-2010, svensk journalist som präglat min barndom. Hon var nämligen chefredaktör för fantastiska Kamratposten mellan 1957-79. Margareta knöt under dessa år många inspirerande personer till tidningen: Cecilia Torudd, Bodil Malmsten, Fibben Hald, Lennart Hellsing, Hans Arnold, Margareta Strömstedt, Inga Borg, Anna-Clara Tidholm med flera. Hon införde ett helt nytt tilltal till sina läsare med ledarspalten ”Hej Alla Du”, och 1969 kom spalten ”Maj-Brith svarar på sexfrågor” till, trots hård kritik från bland annat tidningen Dagen. Margareta såg också som sin uppgift att, för läsarnas skull, hålla tidningen fri från annonser och drev igenom detta under hela sin tid på KP – många gånger i strid med tidningens ägare … Margareta fick dottern Anna tillsammans med Lukas Bonnier. Björn af Kleen beskriver i boken ”Lucke & Lull – arvet efter en Bonnier” (2013 @weylerforlag) en ”historia som är mycket enkel – och mycket komplicerad. Den gäller ett arv, ett stort arv. Men handlar mer om makt, över pengar och sinnen. Och den handlar om en familj, en kultur och priset för att hålla allt samman.” #margaretatoss #lull #kamratposten #chefredaktör #kp #hejalladu #björnafkleen #annatoss @annaxt #luckeochlull #familjenbonnier #tidningshistoria #kvinnohistoria #sverigeshistoria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *