Vissa ljud funkar som tidsmaskiner. Som Proustminnen, fast det det är ett ljud istället för en lukt. Ett sånt ljud är måsars skri. Blunda och hör det för ditt inre öra! Eller lyssna här.

Min själ far med ljusets hastighet till 1970-talets somrar och Käringön när jag hör det. Det är förknippat med sol, regn, salta bad, grå klippor, segelbåtars vant som smattrar i vinden, grodor, långa dagar med krabbfiske, sitta på bryggan och vänta på båten, lukten av tång och fiskrens.

Eller, det var förknippat med allt det där. Sen tre veckor är det förknippat med sex. Måssex. Och väldigt, väldigt tidiga morgnar.

Vi har nämligen en mås på skorstenen mittemot, ja alltså vi har många måsar på många skorstenar och så är det förstås varje vår och sommar. Men just den här måsen är inte som alla andra måsar. Här önskar jag att jag kunde säga att denna mås, i likhet med Jonathan Livingston Seagull är en mås som vill tänja på gränserna och till varje pris fullända konsten att flyga, som drar sig undan sina artfränder för ett kompromisslöst utforskande av sina egna gränser. Men så är det verkligen inte. Den här måsen är väldigt intresserad av sex med andra måsar, men det är inte det som är det ovanliga.

Måsen i fråga (ovanpå), annan mås (under) (se även ”Seagulls on things”)

Det ovanliga är ljudet hen gör under själva akten. Det börjar som ett vanligt måsskri, bara lite snabbare, men det tar aldrig slut. Aldrig! Eller ja, typ aldrig då.

Första gången jag hörde det var klockan halv fem på morgonen för tre veckor sen. Jag trodde att det var ett konstigt, modernt billarm. Jag låg och försökte somna om men fick ge upp efter vad som kändes som en kvart, och funderade allvarligt på att springa ut på gatan insvept i mitt täcke och strypa bilägaren som tydligen masade sig långsammare än en myrslok fram till sin bil för att stänga av. Men. Efter att ha blivit väckt av det galna ljudet ett antal morgnar fick jag plötsligt en morgon syn på förövaren, mitt i akten! Bokstavligen! Eftersom jag hade kameran i handen tog jag genast några bilder, men det var inte förrän den undre måsen hade lösgjort sig och flugit vidare som det slog mig att jag missat hela poängen, nämligen ljudet.

Så nästa gång de gjorde det på skorstenen mittemot filmade jag istället, se (och hör) ovan. Men lägg på både volym, hastighet och intervall dels hade de redan hållit på en stund när jag började filma, dels är filmen tagen vid lunchtid och ljudet är i själva verket som starkast, snabbast och längst på morgonen, sen mattas det liksom av under dagen.

Ja, nu förstår ni hur jag har det!

disclaimer 1: Inga måsar kom till skada under skrivandet av denna bloggpost (eller smygfilmandet av måssexet ovan)

disclaimer 2: Jag är ingen måsvoyeur! Detta är en rent vetenskaplig artikel. Måsar som umgås i tysthet har inget att frukta från mig.

disclaimer 3: Hela ovan text ska läsas med David Attenborough-röst.

* nsfw = not safe for work

 

6 Replies to “Ljud jag minns: måsar (obs nsfw*)”

  1. Härreguuuu! Jag häpnar! Vilket oooord! Måssex!

    (Ni ser det inte, men jag kryper ihop under ett matbord av skrattkonvulsioner. Själva akten finner jag helt normal, men oooordeeet!)

  2. Ljudet är med, i alla fall tycker jag mig höra avlägsna, men dock mycket billarmsliknande ljud när jag kollar filmen. Förstår att du blir gaaalen. Till fågelvärldens porrfilmer (med orrspelets orrfilm som den stora favoriten) kan vi nu lägga måssexet!

  3. Jag hade en granne en gång i tiden … Vi döpte henne internt till Lilla Grisen … Det tog aldrig slut … Timmar av njutning på ena sidan väggen och precis lika många timmar av motsatsen på den andra.

  4. Beklagar filmens usla kvalitet, jag glömmer alltid att hålla mobilen horisontellt när jag filmar, annars hade man tydligare kunnat se vad som nu mest är ett flaxande och hoppande. Men ja tänk att behöva vakna till det där halv fem varenda morgon! Man bara GET A ROOM!

  5. Haha det var ju ett ganska gulligt internnamn annars. Men det är knepigt att ha högljudda sexande grannar och tunna väggar. Det tar liksom emot att ringa på och be folk att stöna tystare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *